KO JE TAČNO SLABIJI POL: Muškarcima zaista teže pada prehlada nego ženama, a evo i zašto
Foto: Profimedia

rešena dilema

KO JE TAČNO SLABIJI POL: Muškarcima zaista teže pada prehlada nego ženama, a evo i zašto

Bolesti -

U jeku je sezona gripa, a samim tim i tradicionalno žaljenje žena kako “muškarci umiru od gripa dok one i koronu na nogama prebole”. Međutim, zašto jačem polu tako teško pada običan grip, i da li su oni zaista jači pol, pozabavila se i nauka.

Termin “muški grip” se nalazi i u Oksfordskom rečniku, a objašnjenje termina jeste “prehlada ili slično blago oboljenje koje neko, obično muškarac, zakači i ponaša se kao da je zaista grip ili nešto mnogo ozbiljnije”.

Nutricionista Džena Houp objasnila je u svojoj knjizi “Kako ostati zdrav” da je dokazano da je ženski imunitet jači od muškog imunog sistema i da su “glavni krivci” za to hormoni. Naime, ženski hormoni progesteron i estrogen obično ojačavaju imuni sistem, dok muški hormon testosteron negativno utiče na imunitet.

Uticaj estrogena na ženski imunitet dokazan je još 2016. godine u studiji sprovedenoj na Džons Hopking Univerzitetu u Baltimoru. Naučnici su inficirali sluzokožu nosa muškaraca i žena sa običnim virusom gripa, nakon čega su im dali dozu estrogena. Rezultati su pokazali da su se nakon eksperimenta nivoi virusa kod žena smanjili, dok su kod muškaraca ostali nepromenjeni.

T-ćelije, virus, korona virus, live korona
foto: Shutterstock

Suprotno tome, muški testosteron napada odbrambeni štit njihovog imunog sistem, verovatno zato što on učestvuje u izgranji mišića što zahteva dodatnu energiju. U studiji sprovedenoj 2014. godine na Univerzitetu Stanford dokazano je da muškarci sa višim nivoom testosterona imaju manje nivoe antitela.

Zašto žene imaju jači imuni sistem od muškaraca?

- Sa stanovištva evolucije, jak imuni sistem omogućava ženama da zaštite fetus od infekcija koje se prenose sa njih na bebu u materici. Ovaj proces se naziva “vertikalni prenos”. Kada se trudnice zaraze nekom virusnom infekcijom, kroz placentu mogu da je prenesu na bebu. Evolucija je zato ženama dala sposobnost da razviju jak imuni odgovor na viruse ne bi li zaštitili svoje bebe što je bolje moguće - objašnjava Francisko Ubeda de Tores, profesor matematičke biologije koji proučava evoluciju i zdravlje na Rojal Halovej Univerzitetu u Londonu.

Ali jači imuni sistem ženama je doneo i neke negativne zdravstvene aspekte.

- Svi dokazi ukazuju da to ima cenu u smislu mnogo veće incidencije autoimunih bolesti. Autoimune bolesti kao što su reumatoidni artritis, dijabetes tipa 1 i psorijaza nastaju kada imuni sistem preterano reaguje i napada zdrava tkiva, a istraživanja pokazuju da su oko 80 odsto pacijenata sa autoimunim oboljenjem upravo žene – napominje profesor Ubeda de Tores.

Reuma, Reumatoidni Artritis, Koštana Oboljenja
foto: Shutterstock

I muškarci zbog evolucije ispaštaju, bar kada je u pitanju slabiji imunitet i šta on sa sobom nosi.

- Muškarci, u poređenju sa ženama, imaju znatno veći rizik od dobijanja raznih oblika kancera. To je zato što slabiji imuni odgovor znači da su patogeni u stanju da inficiraju muškarce duže – dajući virusima ili bakterijama više vremena da menjaju genetiku ćelija koje inficiraju. Jedna od stvari koje ovi patogeni mogu da urade jeste da proliferišu zaražene ćelije, što pomaže da se infekcije šire kroz telo muškarca, ali takođe povećava rizik od prebrzog repliciranja ćelija što može dovesti do pojave kancera – objašnjava profesor Ubeda de Tores.

Pandemija koronavirusa je takođe pokazala da su muškarci prvi na udaru kada se pojavi novi virus. Ne samo da su se lakše razboljevali nego je i među umrlima znatno veći broj muškaraca nego žena.

najbolje drugarice, trudnoća, trudna
foto: Profimedia

- Izgleda da biologija više želi da žene prežive epidemije virusa nego muškarci. Jer iako izgubite 50 odsto muškog stanovništva, ubrzo će se rađanjem to nadoknaditi i ljudska rasa će preživeti. Međutim, ako izgubimo 50 odsto plodnog, ženskog stanovništva, ljudska vrsta ne bi preživela – objašnjava Tim Vajs, profesor molekularne medicine na Kings koledžu u Londonu.

Ali dok muškarci, barem u evolucionom smislu, izgledaju prilično zamenljivi, studije pokazuju da oni češće vode računa o preventivi ali i lakše traže pomoć kada su bolesni, što bi trebalo i ženski pol da počne da praktikuje, napominju stručnjaci.

Izvor: Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track