ŠTA KAD DIJABETES ZAMUTI VID: Odvajanje mrežnjače je ozbiljno oboljenje i mora da se leči!
Foto: Shutterstock

OFTALMOLOG OTKRIVA

ŠTA KAD DIJABETES ZAMUTI VID: Odvajanje mrežnjače je ozbiljno oboljenje i mora da se leči!

Bolesti -

Oko 80 odsto osoba sa dijabetesom u starijoj životnoj dobi suočava se sa ablacijom mrežnjače. Ovo je ozbiljno oboljenje gde dolazi do odvajanja mrežnjače (retine) od slojeva koji se nalaze ispod nje.

Odvojena mrežnjača ne može da obavlja svoju funkciju, vid slabi, a ako se blagovremeno ne leči dovodi do nepovratnog gubitka vida.

Ablacija mrežnjače najčešće pogađa osobe sa dijabetesom i tada govorimo o dijabetičnoj retinopatiji, ljude s velikom kratkovidošću, kao i starije osobe s degenerativnim promenama makule.

- Do odvajanja mrežnjače najčešće dolazi zbog promena na krvnim sudovima oka koji su veoma osetljivi, a najviše stradaju kod osoba sa dijabetesom. Kod kratkovidih ljudi, s velikom dioptrijom, oko je izduženo, mrežnjača je tanja, a veze među njenim slojevima slabije, pa zato lakše i strada – objašnjava prim. dr sci. med Danijela Ranđelović, oftalmolog.

Procenjuje se da u Srbiji od dijabetesa boluje više od 750.000 ljudi, odnosno svaki deseti stanovnik naše zemlje.

Prim. dr Danijela Ranđelović
Prim. dr Danijela Ranđelovićfoto: Privatna Arhiva

Gubitak vida najteža je komplikacija ablacije mrežnjače, oboljenja koje nastaje kada se mrežnjača odvoji od slojeva koji se nalaze ispod nje

Prema njenim rečima ablacija mrežnjače može biti povezana i sa degenerativnim promenama makule, s urođenim metaboličkim poremećajima, traumama, uključujući hirurške intervencije na oku, kao i bolestima krvnih sudova...

- Uzroci nastanka ablacije mogu biti i tumori oka, kao i zapaljenja, anemija, uznapredovala retinopatija nedonoščadi i povreda oka.

Mrežnjača ima deset slojeva i kod ovog poremećaja od prvog sloja se odigne ostalih devet. U prostor između ta dva sloja se nakon odizanja skuplja tečnost

Ablacije mrežnjače delimo na primarne i sekundarne.

- Primarna ablacija mrežnjače najčešće se javlja kod izražene kratkovidosti. Tada, usled istezanja mrežnjače dolazi do degenerativnih promena u njenim slojevima, a kao posledica toga na periferiji se javlja pukotina kroz koju ulazi tečnost iz staklastog tela i razdvaja mrežnjaču. Sekundarne ablacije nastaju kod malignog melanoma prokrvljenog sloja oka ili sudovnjače, kod zapaljenskih promena mrežnjače, kod prisustva parazita u oku, nakon povrede oka...- kaže doktorka Ranđelović.

Lečenje je hirurško, a cilj mu je zatvaranje pukotine mrežnjače

Hirurškim putem, postavljanjem silikonskog lepka, laserom, ili smrzavanjem slepljuju se odvojeni delovi mrežnjače. Ako postoji zapaljenje potrebni su i odgovarajući lekovi.

- Savremene dijagnostičke metode omogućavaju ranu dijagnostiku promena koje vode ka ablaciji retine, pa je moguće preduzeti preventivne mere: fotokoagulacija i krioaplikacija laserom kako bi se sprečio nastanak ablacije – ističe doktorka Ranđelović.

Simptomi ablacije mrežnjače:

* Prašinasta zamućenja ispred oka i svetlucave tačkice (fotopsija)

* Kod mnogih bolesnika kao prvi simptom javlja se nagli i ubrzani gubitak vida i defekt vidnog polja u obliku zavese

* Pacijenti se često žale da predmete vide iskrivljeno i talasasto (metamorfopsija)

*Mogu se pojaviti manji ili veći konci, kao i mušice koji lebde u vidnom polju

Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

02:17

KORISTE LEK ZA DIJABETES DA BI MRŠAVILI, PACIJENTI OSTAJU BEZ TERAPIJE Bojana Marković: Nekoga ovo može da košta i života

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track