KONSTANTNO VAS BOLE LEĐA I GLAVA? Nećete verovati da iza OVIH SIMPTOMA LEŽI VIRUS! Doktor otkriva kako da prepoznamo bolest
Foto: Ian Allenden / Alamy / Alamy / Profimedia

kurir tv

KONSTANTNO VAS BOLE LEĐA I GLAVA? Nećete verovati da iza OVIH SIMPTOMA LEŽI VIRUS! Doktor otkriva kako da prepoznamo bolest

Bolesti -

Zaposleni masovno otvaraju bolovanje jer se virus brzo širi.

Mnogi nisu ni svesni da su zaraženi, budući da se u većini slučajeva ne javi povišena temperatura, ali vrlo brzo se pokažu ostali simptomi: bol u mišićima, leđima, kašalj, bol u grlu, glavobolja, malaksalost.

Prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu gostovao je u emisiji "Redakcija", i u razgovoru sa voditeljkom Anastasijom Čanović pričao o tome kako se postaviti u jeku posledica čestih vremenskih promena.

Jakovljević
foto: kurir tv

- Kada je reč o respiratornoj infekciji, njen intenzitet varira u zavisnosti od opšteg zdravstvenog stanja osobe. Ne bih želeo da dramatizujem situaciju, jer vremenski uslovi i logika igraju ključnu ulogu - rekao je Jakovljević.

Ako bismo testirali istom učestalošću kao ranije, naglašava doktor, verovatno bi broj pozitivnih na korona virus bio veći nego što je trenutno, čak i u poređenju sa gripom.

- Ipak, ne možemo potpuno zaštiti čoveka od ovakvih infekcija, a preventivne mere ne deluju isto na svakog pojedinca. To je, na kraju krajeva, individualna stvar. Simptomi su raznovrsni, počev od groznice, visoke temperature, kašlja, problema sa disanjem pa sve do gastrointestinalnih tegoba, poput dijareje. Lečenje virusa traje oko sedam dana, ali bez lečenja traje nedelju dana, kao što kaže stara izreka - kazao je.

Novi simptomi korone

Pored osnovnih simptoma kovida, primećeni su novi, neobični simptomi kao što su depresija, anksioznost i poremećaji spavanja.

08:45

KONSTANTNO VAS BOLE LEĐA I GLAVA? Nećete verovati da iza OVIH SIMPTOMA LEŽI VIRUS! Doktor otkriva još pokazatelja za Kurir

Ovo ukazuje na to da ovaj virus može uticati ne samo fizički, već i na mentalno zdravlje.

- Različite varijante virusa, poput "delta" i "omikron", prikazale su različite manifestacije. Omikron, kao druga generacija koronavirusa, je bio veoma dominantan u svetu. Iako je respiratorni sistem bio glavna meta, virus je pokazao sposobnost napada na različite organe, uključujući i centralni nervni sistem. Bolest je izazivala probleme na svim nivoima, uključujući i kardiovaskularne komplikacije. Imali smo slučajeve miokarditisa kod sportista koji su preležali koronu, što je bilo ozbiljno i moglo dovesti do trajnih oštećenja ili smrti.

08:45

KONSTANTNO VAS BOLE LEĐA I GLAVA? Nećete verovati da iza OVIH SIMPTOMA LEŽI VIRUS! Doktor otkriva još pokazatelja za Kurir

Sportisti, oprez!

Ovi napadi su, upozorava, posebno ugrozili sportiste, čak i oni koji su bili u punoj takmičarskoj formi.

- Aktivni sportisti su bili pod rizikom i jedna utakmica je mogla imati fatalne posledice. Takođe, nije bilo važno koliko su bili fizički spremni - istakao je.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:27

ZBOG RATA, SZO STREPI ZA GLOBALNO ZDRAVLJE: Ne pomažu antibiotici! Milićević: Žele spasiti što više života, a bakterije to koriste

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track