OVO SU SIMPTOMI BOLESTI KOJU U SRBIJI IMA VIŠE OD 900 LJUDI: Kašalj koji traje "100 dana" i toliko je jak da nagoni na povraćanje
Foto: Profimedia

alarmantno

OVO SU SIMPTOMI BOLESTI KOJU U SRBIJI IMA VIŠE OD 900 LJUDI: Kašalj koji traje "100 dana" i toliko je jak da nagoni na povraćanje

Bolesti -

U Srbiji je, zaključno sa 31.decembrom 2023. zabeleženo 909 slučajeva obolelih od velikog kašlja koji se vratio na velika rata, a zbog povećanja broja obolelih u Beogradu je krajem decembra proglašena epidemija.

Situacija je kritična i u regionu a Crna Gora i Hrvatska prijavljuju nove slučajeve, prenosi nedeljnik NIN.

Testiranje na uput ili na lični zahtev

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ još krajem novembra obavestio je građane da ako kašlju duže od dve nedelje, a taj se kašalj ne može dovesti u vezu s drugim oboljenjima, mogu kod njih urade laboratorijsko ispitivanje kako bi se ustanovilo da li je u pitanju veliki kašalj.

Potrebno je oko sedam do 10 dana da se pojave prvi simptomi
Potrebno je oko sedam do 10 dana da se pojave prvi simptomifoto: Shutterstock

Obratite pažnju na ove simptome

Klinička slika i simptomi ove bolesti nisu uvek tipični.

- Problem je što je klinička slika kod starijih osoba, dakle pacijenata starijih od 18 godina atipična. To nije klasični „magareći kašalj“ već se radi o tome da čovek samo kašljuca, dakle to je dugotrajni kašalj. Zbog toga su ga nekada zvali "stodnevni kašalj", dakle pacijent može da kašlje nedeljama. Kod odraslih se prvi simptomi često podvode pod hroničnu opstruktivnu bolest pluća ili kao posledica pušenja, astme, dakle, svega drugog sem svelikog kašlja - izjavio je ranije za Kurir Zdravlje prof. dr Vladimir Petrović, epidemilog i direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

prof. dr Vladimir Petrović, epidemilog i direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine.
prof. dr Vladimir Petrović, epidemilog i direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine.foto: Kurir/Olivera Marković

Od zaraze do simptoma nekada prođe i po 10 dana

Jednom kada se zarazite velikim kašljem, potrebno je oko sedam do 10 dana da se pojave prvi simptomi, mada ponekad može potrajati i duže. Simptomi su u početku često blagi i podsećaju na obične prehlade. Posle nedelju ili dve, znaci i simptomi se pogoršavaju. Gusta sluz se nakuplja u vašim disajnim putevima, uzrokujući nekontrolisan kašalj, navode strućnjaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Napadi kašlja

Unutаr dvе nеdеljе kаšаlj pоstаје svе tеži sа svе čеšćim еpizоdаmа i nаpаdimа zаcеnjivаnjа. Оvе еpizоdе su prаćеnе iskаšljаvаnjеm viskоznе sluzi, а čеstо i pоvrаćаnjеm. Nа pоčеtku bоlеsti nаpаdi sе јаvljајu tоkоm nоći, а оndа pоstајu svе učеstаliјi tоkоm dаnа i mоgu trајаti mеsеc dо dvа.

Коd nоvоrоđеnih bеbа i оdојčаdi tipičnа kliničка sliка sе rеtко rаzviја, а nаpаdi каšljа su prаćеni pаuzаmа оdnоsnо prекidimа u disаnju, štо оtеžаvа diјаgnоzu bоlеsti. Pоslе оvе fаzе, uz аdеkvаtnо lеčеnjе, nаpаdi kаšljа su mаnjе učеstаli i mаnjе tеšкi, а bеbе sе оsеćајu bоljе i оpоrаvljајu sе u pеriоdu dо tri mеsеcа.

Imunizacija sprečava nastanak teških formi bolesti

Obavezna imunizacija je znatno smanjila smrtnost kod velikog kašlja. Vakcina, međutim, ne daje doživotni imunitet, ali zato sprečava nastanak teških, smrtonosnih formi bolesti.

Testiranje na pertusis tj. veliki kašalj moguće je svakog radnog dana od 7 do 12 časova na Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ uz uput lekara. Za pacijente sa prebivalištem van Beograda uput mora biti overen od strane nadležne filijale RFZO. Bris ili krv se može uzeti i na sopstveni zahtev i ta usluga se naplaćuje.

O.M.

(kurir.rs./nin.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track