VIRUSI HARAJU: Pazite da vas ove zime ne obori nekoliko u isto vreme
Foto: Shutterstock

DOMINO EFEKAT

VIRUSI HARAJU: Pazite da vas ove zime ne obori nekoliko u isto vreme

Bolesti -

Dugi izostanak pravog zimskog vremena, odnosno snega i niskih temperatura, doneo nam je mnoštvo virusa koji, uz kovid, cirkulišu pa nije ni čudo što su naizgled svi bolesni. Sada kada su nam napokon stigli sneg i temperature ispod nule, postoji dodatna opasnost od prehlada, koje samo čekaju naš oslabljeni imunitet da nas obore u krevet.

Osim što je mnoštvo ljudi trenutno bolesno, da li od sezonskog gripa, kovida ili nekog virusa koji cirkulište, ove zime imamo mogućnost razboljevanja od više virusa u isto vreme.

- Nije čudno da imamo ljude koji istovremeno boluju od dve ili tri vrste virusnih bolesti, jer kad imunitet oslabi bolesti se slažu kao domine. Ovakvom stanju doprineo je kovid, jer smo dugo vremena proveli izbegavajući jedni druge, pa je našem imunitetu potrebno malo vremena da se prilagodi na nove uslove funkcionisanja – objašnjava dr Kris Smit, virusolog sa Univerziteta Kembridž.

Domino efekat

Domino efekat nije neuobičajena stvar kada je u pitanju zdravlje, odnosno razboljevanje.

kijavica, prehlada
foto: Profimedia

- Obično sve kreće sa manjom prehladom, koju ne odležimo, odnosno ne izlečimo kako treba, pa sa oslabljenim imunitetom nastavimo sa svakodnevnim obavezama. Tako sebe činimo podložnijim novim bolestima, odnosno virusima. A kod virusa nema dogovora kada je pitanju zaražavanje, i ne čekaju da jedan prođe da bi drugi napao. Pa tako možemo da imamo osobu koja ima sezonski grip, ali i stomačni i respiratorni virus, u isto vreme. Osim što nas borba sa dva ili tri različita oboljenja prikuje za krevet, ovakva situacija nam i produžava trajanje bolesti, odnosno otežava ozdravljenje te je potrebno više vremena da čovek u potpunosti ozdravi – objašnjavaju stručnjaci.

Tako da je najbolje da pri prvim simptomima bolesti ostanete kod kuće i u potpunosti zalečite problem. Osim toga, nije zgoreg staviti i zaštitnu masku, pogotovu ako planirate boravak u gužvama poput gradskog prevoza, jer je prevencija uvek najbolji lek.

Prenela: V.M.

Izvor: Metro.co.uk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track