7 SIMPTOMA RAKA ŽELUCA: Evo kada je vreme da posetite ONKOLOGA
Foto: Shutterstock

OPREZ

7 SIMPTOMA RAKA ŽELUCA: Evo kada je vreme da posetite ONKOLOGA

Bolesti -

Nadimanje je stanje u kome je stomak pun i zategnut, i u većini slučajeva se dešava zbog prejedanja ili upućuje na probleme sa varenjem, a uzrokovano je nagomilavanjem gasova u želucu i crevima. Međutim, ako je nadimanje često, ili se dešava bez očiglednog razloga, to može biti znak zdravstvenog problema, kao što su upalne bolesti creva, ali i karcinomi abdominalnih organa poput želuca, creva i jajnika.

Iako nadimanje nije uvek signal za postojanje raka, to je važan simptom i neophodno je utvrditi njegov uzrok, objašnjavaju stručnjaci. Kada je u pitanju rak želuca, osim nadimanja mogu se javiti i sledeći simptomi:

Česta gorušica: Gorušica se javlja kada želudačna kiselina dođe do jednjaka. Iako različiti faktori mogu izazvati gorušicu, ona je generalno prepoznatljiva po intenzivnom osećaju pečenja iza grudne kosti i gornjeg dela grudnog koša, a osim raka želuca može biti simptom čira na želucu ili refluksa.

Uporni bol u stomaku: Nejasan, neobjašnjiv, ali hroničan bol u stomaku može biti znak raka želuca. Ako imate bol koji traje nekoliko dana ili se pogoršava u određeno vreme u toku dana, najbolje je da se obratite lekaru.

umor
foto: Shutterstock

Drugi znaci i simptomi raka želuca uključuju osećaj sitosti nakon manjeg obroka, loše varenje, često podrigivanje, gubitak apetita i preterani umor. U kasnijim stadijumima, rak želuca ima očigledne znakove koji uključuju krv u stolici, kvržicu na vrhu stomaka, mučninu i povraćanje, otok ili nakupljanje tečnosti u i oko stomaka, neobjašnjivi gubitak težine i žuticu (znak da rak je stigao do jetre).

Pojava nekog od ovih simptoma ne mora da znači da je u pitanju tumor, ali svakako zahteva posetu izabranom lekaru koji će pacijenta uputiti na dalje gastroenterološko ispitivanje.

Kada je vreme za onkologa?

- Pošto rak želuca nije česta bolest, ljudi ne idu na preglede redovno, pa se ova bolest obično otkriva u kasnoj fazi. Osim toga, pošto se mnogi simptomi raka stomaka preklapaju sa drugim stanjima, najbolje je konsultovati specijaliste kako bi se rak mogao isključiti – objašnjava dr Upsana Saksena, stručnjak za onkološku radiologiju.

Lečenje raka želuca

U većini slučajeva, lečenje raka želuca varira od pacijenta do pacijenta, u zavisnosti od stadijuma bolesti, njihovog ukupnog zdravstvenog stanja i preferencija za lečenje. To uključuje sledeće:

Gornja endoskopija: Ovo se može koristiti za dobijanje biopsije ili za uklanjanje neinvazivnih lezija. Kada se dijagnostikuje rak, pacijent mora da se podvrgne odgovarajućoj operaciji.

Rak želuca
foto: Profimedia

Gastrektomija: Delimična ili potpuna gastrektomija je glavni oslonac u lečenju raka želuca. Ovo se može uraditi direktno ili nakon davanja hemoterapije. Odgovarajući redosled tretmana je važan za bolji ishod lečenja. Nakon operacije, pacijentu može biti potrebna dodatna hemoterapija ili radioterapija u zavisnosti od izveštaja i stadijuma bolesti.

Da li je rak želuca moguće sprečiti?

Iako nije moguće eliminisati faktore rizika povezane sa rakom želuca, specifični koraci mogu pomoći u smanjenju rizika za ovo stanje. Neke izmene u životnom stilu mogu biti od pomoći.

  • Vodite računa o telesnoj težini: prekomerna težina ili gojaznost mogu značajno povećati rizik od raka želuca.
  • Jedite uravnoteženu ishranu bogatu voćem i povrćem: Obroci bogati esencijalnim hranljivim materijama, vlaknima i vitaminima pomažu u održavanju zdravlja tela i borbi protiv mnogih bolesti.
  • Smanjite unos prerađene hrane: ukiseljeno povrće, soljeno meso i riba, I hrana sa roštilja, kada se redovno konzumiraju mogu značajno da povećaju rizik od raka želuca.
  • Dobre životne navike poput apstinencije od pušenja i alkohola mogu efikasno pomoći u smanjenju rizika od raka želuca.

Izvor: ZeeNews

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track