ŽUČNI KANALI SU SKLONI ZAČEPLJENJIMA I UPALAMA: Da li znate da kamen u žuči može da izazove ovu OPASNU BOLEST
Foto: Shutterstock

OPREZ

ŽUČNI KANALI SU SKLONI ZAČEPLJENJIMA I UPALAMA: Da li znate da kamen u žuči može da izazove ovu OPASNU BOLEST

Bolesti -

Žučni kanali su skloni začepljenjima i upalama, a to su, pored pojave kamenja, i neki od najvećih problema u radu žučne kese. Jedno od češćih oboljena koji se javljaju sa žučnim kanalima je holangitis.

Holangitis je zapaljenje sistema žučnih kanala koji prenose prenose žuč iz jetre i žučne kese u prvi deo tankog creva. U većini slučajeva holangitis je uzrokovan bakterijskom infekcijom i često se dešava iznenada, ali u nekim slučajevima može biti dugotrajan, dok neki ljudi razvijaju upalu i holangitis kao deo autoimunog stanja.

U većini slučajeva holangitis je uzrokovan blokadom negde u sistemu žučnih kanala koja je najčešće uzrokovana kamenjem ili muljem u žuči.

Autoimuna bolest kao što je primarni sklerozirajući holangitis može uticati na ceo organizam. Drugi, ređi uzroci holangitisa mogu biti tumor, krvni udrušci, sužavanje u žučnom kanalu nakon operacije, otečeni pankreas ili infekcija.

Holangitis može da se pojavi ako dođe do povratnog toka bakterija iz tankog creva, infekcije krvi, ili nakon endoskopskog pregleda jetre ili žučne kese. Ova bolest može da bude veoma opasna jer uzrokuje stvaranje pritiska u sistemu žučnih kanala, koji se može proširiti na druge organe krvotoka ako se ne leči.

Pankreas
foto: Profimedia

Ko je u opasnosti od holangitisa?

Osobe koje su imale kamen u žuči imaju veći ste rizik od pojave holangitisa, dok ostali faktori rizika uključuju:

  • autoimune bolesti kao što je inflamatorna bolest creva (ulcerozni kolitis ili Kronova bolest)
  • skorije medicinske procedure koje uključuju područje žučnih kanala
  • postojanje virusa humane imunodeficijencije (HIV)
  • putovanje u zemlje u kojima biste mogli biti izloženi crvima ili parazitima

Simptomi holangitisa variraju od osobe do osobe i mogu biti nespecifični ili teški, i uključuju bol u gornjem, desnom delu abdomena, groznicu, drhtavicu, žuticu, mučninu i povraćanje, nizak krvni pritisak i letargičnost .

Veoma je važno da na prvu pojavu simptoma i sumnju da nešto nije u redu potražite pomoć lekara kako bi se problem na vreme dijagnostikovao i lečio, jer holangitis može biti opasan po opšte zdravlje.

Izvor: Hopkins Medicine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track