11 SIMPTOMA HIPERTIREOZE: Ukoliko ih prepoznate obavezno proverite NIVO OVIH HORMONA
Foto: Shutterstock

ENDOKRINOLOG OTKRIVa

11 SIMPTOMA HIPERTIREOZE: Ukoliko ih prepoznate obavezno proverite NIVO OVIH HORMONA

Bolesti -

Ako ste nervozni bez razloga, mršavite iako imate apetit, srce vam lupa i preskače, a pritom se preznojavate i opada vam kosa, verovatno imate hipertireozu, bolest koja se javlja kada štitasta žlezda ne proizvodi potrebne količine hormona tiroksina.

- Često nastaju i promene na očima kao što su ispupčene očne jabučice, sjajne oči i ukočen pogled, topli dlanovi, oznojena, topla, barunšasta koža. Srčani ritam je ubrzan, mogu se javiti aritmije, a u težim slučajevima srčano popuštanje i embolije – objašnjava upozorava prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog sa Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCS.

Štitasta žlezda je najveći endokrini organ, a hormoni koje luči ulaze u sve ćelije našeg organizma, regulišu metabolizam, povećavaju snagu srca, podržavaju moždane funkcije, imaju važnu ulogu u reprodukciji, podstiču pamćenje i koncentraciju.

Prof. dr Vesna Srećković Dimitrijević
Prof. dr Vesna Srećković Dimitrijevićfoto: Privatna Arhiva

Prema njenim rečima hipotireoza se javlja kada štitasta žlezda ne proizvodi potrebne količine hormona tiroksina.

- Ovaj hormon reguliše rad srca, rast i mentalni razvoj, energetski metabolizam, utiče na metabolizam belančevina, masti, ugljenih hidrata i vitamina. Njegov nedostatak može da uspori životne procese i ošteti organe i tkiva – kaže dr Dimitrijević Srećković.

Ona ističe da ova bolest deset puta češće pogađa žene nego muškarce, a rizik se povećava s godinama, posle porođaja, a zavisi i od porodične anamneze.

Osnovni test za dijagnozu hipertireoze jeste test krvi koji meri nivoe tiroksina (T4) i tireotropnog hormona (TSH) u vašem organizmu. Ako je T4 visok, a TSH nizak, to obično ukazuje na hipertireozu.

Tablete, operacija, radioaktivni jod

Da bi se postavila dijagnoza poremećaja štitne žlezde, uz opisanu kliničku sliku, dovoljno je uraditi iz krvi hormone štitne žlezde i odlučiti se za terapiju.

U terapiji hipertireoze koriste se lekovi za štitnu žlezdu, uz beta blokatore koji uspostavaju srčani rad i sedative koji smiruju nervozu. Neophodna je kontrola leukocita na 10 dana jer lekovi za štitnu žlezdu mogu ponekad da izazovu smanjenje broja leukocita, pa se terapija u tom slučaju mora prekinuti. Nakon nekoliko meseci do godinu dana pacijent ulazi u remisiju bolesti, koja može trajati i više godina, kada se najčešće javlja recidiv bolesti, pa se mora ponoviti terapijski postupak. U nekim slučajevima primenjuje se terapija radiojodom ili operativno lečenje.

Procene su da u Srbiji svaki deseti građanin ima poremećaj rada štitne žlezde. Lekari ukazuju da je jednom godišnje potrebno otići na preventivni pregled.

Povećan unos aminokiselina, proteina i kalcijuma

Kod pacijenata sa hipertireozom u stanju ubrzanog metabolizma dolazi do promena na mišićnoj i koštanoj masi, pa se preporučuje povećan unos aminokiselina, proteina i kalcijuma.

- Hrana koja povoljno deluje u obolelih od hipertireoze su integralne žitarice, kupus, prokelj, karfiol, rotkvice, spanać, pasulj, kurkuma, vitamin C i omega 3 masne kiseline.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track