5 simptoma malih boginja: Evo kada su pacijenti najzarazniji i kada treba da se javite lekaru
Foto: Shutterstock

OPREZ

5 simptoma malih boginja: Evo kada su pacijenti najzarazniji i kada treba da se javite lekaru

Bolesti -

Simptomi morbila, odnosno malih boginja, traju dva do četiri dana, nakon čega dolazi do skoka telesne temperature i pojave najkarakterističnih znaka bolesti - ospe, i to prvo na licu. Kako je u Srbiji potvrđen prvi slučaj malih boginja podsećamo kako se prenosi ova bolest, koliko traje inkubacija i kada smo najzarazniji.

Male boginje su jedna od najzaraznijih virusnih infekcija. Prenose se direktnim kontaktom sa obolelom osobom (poljubac, rukovanje), putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba (kašalj, kijanje) i retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta, stoji na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Posle inkubacije (period od momenta ulaska virusa u organizam do manifestacije oboljenja, odnosno pojave tegoba) od sedam do 18 dana, dolazi do pojave povišene telesne temperature, sekrecije iz nosa, kašlja i konjunktivitisa (vodnjikave, crvene oči i otečeni kapci).

Nabrojani simptomi traju dva do četiri dana, nakon čega dolazi do skoka telesne temperature (preko 40°C) i pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu, koja se zatim širi na trup i ekstremitete.

Kada je obolela osoba zarazna za osobe iz okruženja?

Obolela osoba je zarazna poslednjeg dana inkubacije (kada je još uvek bez tegoba), četiri dana pre izbijanja ospe i četiri dana nakon izbijanja ospe.

Dijagnoza morbila se postavlja na osnovu anamneze, epidemioloških podataka, kliničke slike i toka bolesti
Dijagnoza morbila se postavlja na osnovu anamneze, epidemioloških podataka, kliničke slike i toka bolestifoto: Profimedia

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza morbila se postavlja na osnovu anamneze, epidemioloških podataka, kliničke slike i toka bolesti. Međutim potrebna je serološka dijagnoza koja je najpouzdanija. Koriste se inhibicija hemaglutinacije (IH), reakcija vezivanja komplemenata (RVK), test neutralizacije kao i ELISA test koji se radi 10 dana od infekcije kada se javljaju IgM antitela. Promene u krvnoj slici su karakteristične. Javlja se leukopenija sa limfocitozom.

Komplikacije malih boginja - od upale pluća do gubitka vida

Komplikacije su češće kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su zapaljenje pluća (pneumonija), zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida.

Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smtnih ishoda nastaje upravo zbog ove komlikacije.

Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1.000 obolelih sa navedenom komlikacijom dolazi do smrtnog ishoda.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” dobio je potvrdu da je dana 6.2.2024. godine na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” potvrđen slučaj malih boginja kod osobe uzrasta 15 godina života iz Beograda, koja nije vakcinisana i koja je hospitalizovana zbog zapaljenja pluća na Klinici za infektivne i tropske bolesti „Prof. dr Kosta Todorović”.

Simptomi morbila, odnosno malih boginja, traju dva do četiri dana, nakon čega dolazi do skoka telesne temperature i pojave najkarakterističnih znaka bolesti - ospe, i to prvo na licu
Simptomi morbila, odnosno malih boginja, traju dva do četiri dana, nakon čega dolazi do skoka telesne temperature i pojave najkarakterističnih znaka bolesti - ospe, i to prvo na licufoto: Shutterstock

Poziv roditeljima da zakažu vakcinaciju dece

Kako se navodi u saopštenju "Batuta" u slučaju pojave temperature veće od 38,5 ºC, kao i pojave ospe po telu, uz curenje iz nosa i crvenilo očiju, potrebno je javiti se izabaranom lekaru u domu zdravlja.

- Hitnom i vanrednom revizijom vakcinalne kartoteke od strane pedijatara u domovima zdravlja potrebno je evidentirati nevakcinisanu i nepotpuno vakcinisanu decu prema uzrastu i sprovesti njihovu vakcinaciju u skladu sa Kalendarom imunizacije. Pozivamo roditelje da u dogovoru sa izabranim lekarom deteta zakažu termine za dolazak na vakcinalni punkt u domu zdravlja. Vakcinacija je stvar individualne, ali i kolektivne orgovornosti i jedina mera zaštite od teških kliničkih formi obolevanja, bolničkog lečenja i smrtnih ishoda - zaključuje se u saopštenju.

Vаkcinаciја је stvаr individuаlnе, аli i kоlекtivnе оrgоvоrnоsti i јеdinа mеrа zаštitе оd tеških kliničkih fоrmi оbоlеvаnjа, bоlničkоg lеčеnjа i smrtnih ishоdа.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track