7 najčešćih uzroka vrtoglavice: Evo kada bi trebalo da se javite lekaru
Foto: Shutterstock

važno je znati

7 najčešćih uzroka vrtoglavice: Evo kada bi trebalo da se javite lekaru

Bolesti -

Vrtoglavica je složena pojava koja izaziva zabrinutost kod pacijenata. Javlja se često i predstavlja drugu najčešće pijavljivanu tegobu na lekarskom pregledu. Može se javiti kao osećaj nestabilčnosti, zamagljenog vida ili gubitka ravnoteže dok hodate, navode stručnjaci klinike Mejo.

Većina ljudi s vremena na vreme oseti vrtoglavicu. Ona je retko znak ozbiljnijeg problema, a ovo su neki od najčešćih uzroka.

Nagli pad krvnog pritiska

Ovo je privremena vrtoglavica koja se javlja kao rezultat naglog pada krvnog pritiska i može se javiti ako nglo sednete ili ustanete. Kod ovih pacijenata obično postoji istorija niskog krvnog pritiska (prosek je 120 sistolnih / 80 dijastolnih mm Hg). Proverite svoj krvni pritisak dok ležite i uporedite ga sa rezultatima dok sedite ili stojite. Ako je sistolna ili dijastolna razlika veća od 20 mm, to može biti potencijalni uzrok vaše vrtoglavice.

Problemi sa cirkulacijom

faktori koji utiču na protok krvi kroz telo ili opšte zdravlje kardiovaskularnog sistema mogu izazvati vrtoglavicu. Uobičajeni uzroci uključuju anemiju (smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca), hormonske promene (kao kod menstrualnog ciklusa i menopauze), aterosklerozu, krvne ugruške i dehidraciju.

Nedavni dokazi ističu bolesti srca kao jedan od vodećih uzroka simptoma vrtoglavice. Ukoliok nalazi krvi nisu uredni, možda će vam lekar vam može preporučili EKG pregled srca.

Prekomerna izloženost stresu ili napadi panike mogu dovesti do vrtoglavice
Prekomerna izloženost stresu ili napadi panike mogu dovesti do vrtoglavicefoto: Shutterstock

Stres, anksioznost i depresija

Depresija i anksioznost se često pogrešno smatraju čisto psihološkim problemima, dok u stvari imaju stvarne fizičke efekte na funkcionisanje organiyma. Iznenadni napadi, kao na primer napad panike, prekomerna izloženost stresu ili produžena, nekontrolisana anksioznost i depresija, mogu dovesti do nepravilne aktivnosti nervnog sistema koja može izazvati vrtoglavicu.

Problemi sa vratnim delom kičme

Problemi sa vratnim delom kičme, uključujući uganuće, istegnuće, akutne povrede i degenerativne bolesti diska mogu dovesti do poremećaja u zglobovima, mišićima i nervima. Ovo može poslati abnormalne neuronske poruke centrima za ravnotežu vašeg mozga o pozicioniranju, što onda može izazvati vrtoglavicu. Ovo stanje se efikasno leči ortopedskom fizioterapijom.

Migrene

Migrene su jake glavobolje i osetljivost na svetlost i zvuk za koje se smatra da su povezane sa neuobičajenom aktivnošću nerava i krvotoka u glavi i mozgu. Većina oboljelih od migrene navodi da imaju vrtoglavicu koja se javlja zajedno sa napadima.

Kada su migrene dosledno povezane sa vrtoglavicom, ovo se može preciznije dijagnostikovati kao vestibularna migrena ili vrtoglavica povezana sa migrenom.

Pojedinci koji imaju različite oblike respiratornih bolesti mogu patiti od vrtoglavice
Pojedinci koji imaju različite oblike respiratornih bolesti mogu patiti od vrtoglavicefoto: Shutterstock

Hipoglikemija

Hipoglikemija predstavlja pad nivoa šećera u krvi i može dovesti do vrtoglavice. Može se javiti kod dijabetičara koji se ne pridržavaju u dovoljnoj meri terapije i načina ishrane. Javlja se takođe usled prekomernog konzumiranja alkohola, ili zbog prekomernog vežbanja u kombinaciji sa lošom hidratacijom i načinom ishrane.

Ozbiljni uzroci mogu uključivati otkazivanje bubrega, što dovodi do gubitka kiseonika u mozgu ili bolesti ili infekcije jetre.

Poremećaji disanja

Pojedinci koji imaju različite oblike respiratornih bolesti ili su u respiratornoj insuficijenciji mogu patiti od vrtoglavice zbog nedostatka odgovarajuće distribucije kiseonika u celom telu. Međutim, u nekim slučajevima to jednostavno može biti povezano sa hiperventilacijom koja je zauzvrat obično povezana sa određenim psihološkim poremećajima.

Testovi krvi, testovi zasićenja kiseonikom kao i testovi funkcije pluća se obično koriste za dijagnosticiranje vrtoglavice u vezi sa poremećajem disanja.

Post Kovid-19 sindrom (Long Covid ili Long Haulers) je sada dodat na listu stanja koja mogu dovesti do vrtoglavice zbog uticaja na funkciju pluća i na sistem ravnoteže.

Prenela: O.M.

(izvor: cornerstonephysio.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track