Uzroci masne jetre: Ovo podmuklo stanje retko daje simptome, ali ako se otkrije na vreme može da se izleči
Foto: Shutterstock

NUTRICIONISTA

Uzroci masne jetre: Ovo podmuklo stanje retko daje simptome, ali ako se otkrije na vreme može da se izleči

Bolesti -

Jetra je organ čija je jedna od uloga prerada masti iz hrane u oblike koji se mogu skladištiti i koristiti u organizmu. Kad se "zamasti" počinje da propada, a ovo su najčešći uzroci...

- Masna jetra je poremećaj kod koga dolazi do difuznog nagomilavanja neutralnih masti (trigliceridi - jedan od oblika masti koji se koristi za dobijanje energije i stvaranje novih ćelija) unutar jetrenih ćelija, usled poremećene razgradnje masti. Obično, usled ovoga, jetra je blago do umereno uvećana - kaže Ivana Đurović, dijetetičar-nutricionista.

Ivana Đurović, dijetetičar-nutricionista
Ivana Đurović, dijetetičar-nutricionistafoto: Privatna Arhiva

Za ovaj poremećaj jetre često se koristi termin steatoza.

Razvoj bolesti

- Smatra se da bolest postoji kada nakupljena mast u jetrenim ćelijama prekorači 5% mase ovog organa što se smatra za normalnu vrednost. Poremećaj može biti privremen ili dugotrajan. Ovo stanje masne jetre, često može da ukazuje na neki poremećaj u funkcionisanju organizma, a ako se zanemari i ne leči, može se smatrati za faktor rizika u nastanku drugih bolesti. Ako se uzrok otkrije i odstrani, moguće je ozdravljenje. Često može dugo vremena biti neotkrivena. U najtežim slučajevima jetra može biti uvećana i do tri puta kada je bolna i osetljiva na dodir.

Trigliceridi su jedan od oblika masti pohranjenih u organizmu koji se koriste za dobijanje energije i stvaranje novih ćelija. Razgradnja masti u jetri može da se poremeti zbog niza razloga, što dovodi do nakupljanja masti u jetri. Masna jetra obično nije bolno stanje, pa može dugo vremena da bude nedijagnostikovana.

Steatoza

Nealkoholna masna jetra je nakupljanje masti u jetri koje nije uzrokovano alkoholom, a sve češće se dijagnostikuje kod pretilih žena (ekstremno gojaznih), trudnica ili osoba sa dijabetesom.

Uzroci

Najčešći uzrok masne jetre je alkoholizam. Preterana konzumacija alkohola menja način razgradnje i skladištenja masti, a stanju doprinosi i hronična pothranjenost često prisutna kod alkoholičara.

- Međutim, poslednjih 20-30 godine primećen je porast nealkoholne masne jetre. Na ovu činjenicu mnogo utiče ubrzan ritam savremenog čoveka, koji ne dozvoljava da se dnevno unese kvalitetan obrok, povećan je unos gaziranih pića bogatih belim konzumnim šećerom, konzumiranje pekarskih proizvoda, slatkiša i sl. Nealkoholna masna bolest jetre se sve češće povezuje sa metaboličkim sindromom, kompleksnim oboljenjem i poremećajem metabolizma koje uključuje: visceralnu gojaznost (masnoće koje su nakupljene oko organa), insulinsku rezistenciju na insulin i povišen krvni pritisak.

Ostali mogući uzroci masne jetre su:

- prekomerna telesna masa

- ishrana bogata prostim ugljenim hidratima (slatkiši, grickalice, proizvodi od belog brašna…)

- predoziranje lekovima (kortikosteroidi, tetraciklini)

- pothranjenost

- ishrana siromašna proteinima

- trudnoća

- trovanje vitaminom A

- bypass hirurški zahvat na tankom crevu

- cistična fibroza

- urođeni poremećaji metabolizma glikogena, galaktoze, tirozina i homocistina

- dijabetes

- Reyev sindrom

- dugotrajna infuzijska prehrana

jetra, masna jetra
foto: Shutterstock

Simptomi masne jetre

Postoji mišljenje da, ako se osobi gadi ukus ili miris slatkih namirnica i jela, postoji neki problem sa jetrom.

Simptomi masne jetre povezani su sa stepenom, vremenom nastanka i uzrokom bolesti. Masna jetra najčešće nije povezana ni s kakvim simptomima, posebno ako je u pitanju hronično stanje.

Ukoliko ipak postoje, mogu biti: bolovi ili osetljivost ispod desnog rebarnog luka, oticanje trbuha, žutica i povišena telesna temperatura, a ako masna jetra nije izazvana alkoholizmom, simptomi su povraćanje, mučnina, gubitak apetita i bol u trbuhu.

Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track