Uzroci masne jetre: Ovo podmuklo stanje retko daje simptome, ali ako se otkrije na vreme može da se izleči
Jetra je organ čija je jedna od uloga prerada masti iz hrane u oblike koji se mogu skladištiti i koristiti u organizmu. Kad se "zamasti" počinje da propada, a ovo su najčešći uzroci...
- Masna jetra je poremećaj kod koga dolazi do difuznog nagomilavanja neutralnih masti (trigliceridi - jedan od oblika masti koji se koristi za dobijanje energije i stvaranje novih ćelija) unutar jetrenih ćelija, usled poremećene razgradnje masti. Obično, usled ovoga, jetra je blago do umereno uvećana - kaže Ivana Đurović, dijetetičar-nutricionista.
Razvoj bolesti
- Smatra se da bolest postoji kada nakupljena mast u jetrenim ćelijama prekorači 5% mase ovog organa što se smatra za normalnu vrednost. Poremećaj može biti privremen ili dugotrajan. Ovo stanje masne jetre, često može da ukazuje na neki poremećaj u funkcionisanju organizma, a ako se zanemari i ne leči, može se smatrati za faktor rizika u nastanku drugih bolesti. Ako se uzrok otkrije i odstrani, moguće je ozdravljenje. Često može dugo vremena biti neotkrivena. U najtežim slučajevima jetra može biti uvećana i do tri puta kada je bolna i osetljiva na dodir.
Trigliceridi su jedan od oblika masti pohranjenih u organizmu koji se koriste za dobijanje energije i stvaranje novih ćelija. Razgradnja masti u jetri može da se poremeti zbog niza razloga, što dovodi do nakupljanja masti u jetri. Masna jetra obično nije bolno stanje, pa može dugo vremena da bude nedijagnostikovana.
Uzroci
Najčešći uzrok masne jetre je alkoholizam. Preterana konzumacija alkohola menja način razgradnje i skladištenja masti, a stanju doprinosi i hronična pothranjenost često prisutna kod alkoholičara.
- Međutim, poslednjih 20-30 godine primećen je porast nealkoholne masne jetre. Na ovu činjenicu mnogo utiče ubrzan ritam savremenog čoveka, koji ne dozvoljava da se dnevno unese kvalitetan obrok, povećan je unos gaziranih pića bogatih belim konzumnim šećerom, konzumiranje pekarskih proizvoda, slatkiša i sl. Nealkoholna masna bolest jetre se sve češće povezuje sa metaboličkim sindromom, kompleksnim oboljenjem i poremećajem metabolizma koje uključuje: visceralnu gojaznost (masnoće koje su nakupljene oko organa), insulinsku rezistenciju na insulin i povišen krvni pritisak.
Ostali mogući uzroci masne jetre su:
- prekomerna telesna masa
- ishrana bogata prostim ugljenim hidratima (slatkiši, grickalice, proizvodi od belog brašna…)
- predoziranje lekovima (kortikosteroidi, tetraciklini)
- pothranjenost
- ishrana siromašna proteinima
- trudnoća
- trovanje vitaminom A
- bypass hirurški zahvat na tankom crevu
- cistična fibroza
- urođeni poremećaji metabolizma glikogena, galaktoze, tirozina i homocistina
- dijabetes
- Reyev sindrom
- dugotrajna infuzijska prehrana
Simptomi masne jetre
Simptomi masne jetre povezani su sa stepenom, vremenom nastanka i uzrokom bolesti. Masna jetra najčešće nije povezana ni s kakvim simptomima, posebno ako je u pitanju hronično stanje.
Violeta Nedeljković
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
Idealan položaj za spavanje koji brine o vašim crevima: Jednostavan trik za bolju probavu