Problem pri hodu ukazuje na Alchajmerovu bolest: Ovo otkriće moglo bi pomoći da se postavi rana dijagnoza
Foto: Shutterstock

istraživanje

Problem pri hodu ukazuje na Alchajmerovu bolest: Ovo otkriće moglo bi pomoći da se postavi rana dijagnoza

Bolesti -

Rezultati istraživanja sugerišu da ljudi sa ranom Alchajmerovom bolešću mogu imati poteškoća da se okreću dok hodaju. Poteškoće se nisu pojavile kod zdravih starijih učesnika studije sa blagim kognitivnim oštećenjem, što je uverilo istraživače da je problem specifičan za Alchajmerovu bolest.

Otkriće bi moglo dovesti do lakšeg metoda za dijagnostikovanje rane Alchajmerove bolesti koja se ne oslanja na testove krvi ili kičmene tečnosti.

Istraživači su zaključili da su greške u kretanju specifične za one sa Alchajmerovom bolešću, a ne znak zdravog starenja ili opšteg kognitivnog pada. Naveli su da bi nalazi mogli pomoći doktorima da ranije dijagnostikuju Alchajmerovu bolest.

- Naši nalazi nude novi put za ranu dijagnozu Alchajmerove bolesti fokusirajući se na specifične navigacione greške. Međutim, znamo da je potrebno uraditi još istraživanja da bi se potvrdili ovi nalazi - rekao je dr Andrea Castegnaro, prvi autor studije i istraživački saradnik na UCL-ovom Institutu za kognitivnu neuronauku.

Alchajmerova Bolest
foto: Shutterstock

Degenerativna stanja mozga utiču na skoro sve svakodnevne funkcije

Dr Džonatan Felouz, koji rukovodi Institutom u Mičigenu za neuroloških poremećaja, centar za Alchajmerovu bolest i poremećaje pamćenja, rekao je za Medical News Today da bi podaci prikupljeni u studiji mogli biti od velike pomoći.

- Posmatranje hoda je važna procena u dijagnozi različitih demencija, uključujući Alchajmerovu bolest. Pacijenti sa ovim poremećajem mogu imati ono što se naziva dispraksijom, ili teškoće u obavljanju prethodno naučenog zadatka - u ovom slučaju hodanja ili okretanja - rekao je Felouz i dodao:

- Identifikovanje bilo kog oblika dispraksije je ključno u ranoj dijagnozi Alchajmerove bolesti, jer sada imamo efikasne tretmane zasnovane na infuziji da oslobodimo mozak abnormalnog proteina, amiloida, koji čini moždane ćelije (neurone) manje efikasnim ili neefikasnim.

Ova studija je odličan podsetnik da degenerativna stanja mozga, uključujući Alchajmerovu bolest, utiču ne samo na spoznaju, već i na skoro sve funkcije svakodnevnog života.

Posmatra se način na koji neko ustaje sa stolice, kako hoda i okreće se

Heder Sendison je naturopatski lekar i direktor Solcere, klinike specijalizovane za lečenje Alchajmerove bolesti i srodnih demencija. Ona je rekla za Medical News Today da studija treba da se sprovede sa više subjekata pre nego što bude prihvaćena u kliničke svrhe.

- Posedovanje jeftinog kliničkog alata koji se lako primenjuje bez potrebe za laboratorijama za krv ili cerebrospinalnu tečnost može omogućiti rano otkrivanje Alchajmerove bolesti u širokoj populaciji i biti od pomoći u identifikaciji pacijenata koji bi najbolje reagovali na lečenje ciljano na specifične markere Alchajmerova bolest - rekao je Sendison.

Doktor Hovard Prat, psihijatar i medicinski direktor Communiti Health of South Florida, izjavio je za Medical News Today da ideja o problemima hodanja koji ukazuju na Alchajmerovu bolest nije nova ideja.

- Pod tim mislim da kad god vidim pacijenta, ja ih procenjujem čak i dok su u čekaonici. Gledam ih kako ustaju iz stolice, na primer, i vidim kako dobro hodaju i koliko dobro održavaju ravnotežu kada se kreću. Takođe gledam da li imaju problema sa stajanjem. Dakle, nije nova ideja da problemi sa hodanjem mogu biti znak problema sa opštim zdravljem osobe, ali je nova ideja kada je to specifičan pokazatelj Alchajmerove bolesti - rekao je Prat i zaključio:

- Kada uzmemo u obzir padove tokom hodanja, većina zdravih odraslih osoba, ako nemaju oštećenja, obično nisu pali godinama.

Prenela: O.M.

(izvor: medicalnewstoday.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track