10 problema koji pogađaju stopala sa starenjem: Evo kada su neophodni pregled i operacija
Foto: Profimedia

važno je da prepoznate

10 problema koji pogađaju stopala sa starenjem: Evo kada su neophodni pregled i operacija

Bolesti -

Stopala nose veliku težinu tokom života, a često su veoma zanemarena. Stopala se sastoje od 26 kostiju, 33 zgloba i više od 100 mišića, tetiva i ligamenata. U proseku dana hodanja, oni nose težinu od oko 100 tona. Često im otežavamo neudobnim cipelama i neadekvatnom negom.

Kako starimo, naša stopala mogu biti pogođena različitim vrstama tegoba. Pored žuljeva, kurjih očiju i uraslih noktiju, portal WebMD je naveo još nekoliko ključnih problema koji vremenom mogu da se dese stopalima.

Gubitak masnog tkiva

Tokom godina često dobijamo masno tkivo i nakupljamo kilograme. Jedino mesto gde nestaje masno tkivo su stopala. To je loša vest jer vam je potreban taj debeli jastuk da biste zaštitili stopalo i prste od svakodnevnog udaranja.

Kada se to dogodi, možete osetiti bol u donjem delu stopala i peti. Cipele sa jastukom ili prilagođeni umetci za cipele od pene mogu pomoći. Ili vam lekar za stopala može predložiti drugi tretman kao što su injekcije punila za zamenu masnog jastučića.

trnjenje u nogama, trnci u nogama, bol u nogama, bol u stopalima, stopala, noge
foto: Shutterstock

Mortonov neurom

Uzrok je neurološki, a bol nastaje usled pritiska na nerv koji prolazi kroz metatarzalni tunel. ovo je vrlo česta bolest stopala i simptomi uključuju bol u prednjem delu stopala ili osećaj kao da hodate po kamenu.

Mnogo češće se javlja kod starijih žena i kod onih koje nose visoke potpetice ili cipele sa uskim prostorom za prste. Promena obuće, jastuka za cipele i masaža mogu pomoći. Ako se bol pogorša, vaš lekar može predložiti injekcije steroida ili operaciju.

Ispucale pete

Ovo može biti veoma bolno i neprijatno. Zrela koža proizvodi manje ulja i elastina, što je čini suvijom i manje gipkom. Bez redovne nege, vaše pete mogu da se stvrdnu, popucaju ili povrede. Prekomerna težina pogoršava problem.

Posebne kreme koje se nazivaju keratolitici pomažu u uklanjanju tvrdog gornjeg sloja. Nastavite sa plovcem da uklonite mrtvu kožu. Nanesite hidratantni losion svaki dan. Ako vam pete postanu otečene i crvene, posetite lekara. Možda će vam trebati mast na recept.

Plantarni fascitis

Ovo je broj jedan uzrok bola u peti. Plantarna fascija je dugačak ligament koji se proteže duž đona vašeg stopala i podržava vaš luk. Ponavljani stres, kao što je trčanje, ili čak svakodnevni napor mogu ga iritirati, uzrokujući bol i ukočenost. Ako imate visoke lukove ili ste gojazni, možda ćete biti skloniji ovom problemu.

Odmor, led, lekovi protiv bolova koji se mogu kupiti bez recepta i istezanje mišića lista mogu pomoći. Ovaj problem se naziva i "trn u peti".

spušteno stopalo, stopalo, stopala, bol u stopalu, ravna stopala
foto: Shutterstock

Spuštena stopala

Mnoge bebe se rađaju sa ravnim stopalima, ali ih više od 80 odsto preraste. Neki odrasli razviju ravna stopala zbog povreda ili stanja kao što su gojaznost, dijabetes i visok krvni pritisak.

Tetive koje podržavaju vaš luk se oštećuju i spljošte vaša stopala, što može biti bolno. Ortoze, fizikalna terapija, proteze i hirurgija mogu pomoći.

Tendinitis Ahilove tetive

Ahilova tetiva je ono što koristite za savijanje stopala kada se penjete stepenicama ili prstima. Starost i smanjeno snabdevanje krvlju mogu oslabiti tetivu. Možda vas boli peta ili zadnji deo skočnog zgloba. Odmor, led i lekovi mogu pomoći.

Nemojte zanemariti problem jer ako dođe do pucanja možda će vam biti potrebna i operacija.

Giht

Giht je bolan oblik artritisa koji je najčešći kod muškaraca srednjih godina. Ovo se dešava kada se otpadni proizvod koji se zove mokraćna kiselina skuplja u obliku kristala, često u nožnom palcu. Može da otekne, postane ukočen i veoma bolan.

Vaš lekar može propisati lek za smanjenje otoka. Vežbajte, jedite manje crvenog mesa i školjki, smanjite unos alkohola i slatke hrane i pijte puno tečnosti da biste sprečili buduće napade.

spušteno stopalo, stopalo, stopala, bol u stopalu, ravna stopala
foto: Shutterstock

Koštani trn

Možete zameniti ove glatke izrasline za čukljeve. Kod čukljeva kosti nisu na svom mestu, ali kod koštanih mamuze govorimo o izraslinama na ivicama kostiju. Uglavnom se nalaze na peti, sredini stopala ili velikom prstu.

Ako postanu dovoljno veliki, gurnuće obližnje nerve i tkiva i izazvati bol. Osteoartritis ili zategnuta tetiva ili ligament mogu uzrokovati ove izrasline, koje su češće kako starite, posebno nakon 60 godina.

Burzitis

Burzitis je zapaljenje bursa – malih vrećica ispunjenih tečnošću oko zglobova i tetiva, koje smanjuju trenje uzrokovano kretanjem i ublažavaju pritisak na zglobove, kosti i tetive. Stalno kretanje ili trenje cipela može izazvati njihovo oticanje.

Prsti ili peta mogu postati crveni, otečeni i bolni. Led, jastučići i nesteroidni antiinflamatorni lekovi mogu biti od pomoći. U teškim slučajevima može biti potrebna injekcija kortikosteroida ili čak operacija.

Stres frakture

Kod žena, hormonske promene koje dolaze sa menopauzom mogu smanjiti gustinu kostiju (osteoporozu) i olakšati lomljenje kostiju, uključujući i one u stopalima. Muškarci takođe mogu dobiti krhke kosti kako stare.

Stresni prelom je uzrokovan dugotrajnim, prekomernim opterećenjem kosti i potrebno je nekoliko nedelja odmora da se zaleči. Možete pokušati da ojačate svoje kosti vežbanjem, ishranom i eventualno lekovima. Pitajte svog doktora o rizicima, prednostima i šta bi vam najviše pomoglo.

Prenela: O.M.

(izvor: WebMD/Kurir zdravlje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track