5 najčešćih uzroka oticanja lica: Od infekcije i upale do problema sa štitnom žlezdom
Foto: Shutterstock

važno

5 najčešćih uzroka oticanja lica: Od infekcije i upale do problema sa štitnom žlezdom

Bolesti -

Buđenje sa natečenim licem se dešava s vremena na vreme, posebno ako ste popili čašu vina više prethodne noći ili ste preterali sa slanim grickalciama. Ali ako vam je lice toliko natečeno da ne možete da otvorite jedno oko, onda vaše telo možda pokušava da vam nešto kaže. Hronični otok lica je često među ranim znacima upozorenja da se nešto ozbiljnije dešava u vašem telu.

Upala, hormoni ili alergeni mogu doprineti propadanju malih krvnih sudova tokom vremena. Ovi izvori otoka lica mogu se ispitati i potencijalno izolovati pre nego što postanu veći problemi koji često zahtevaju dugoročni plan lečenja.

Iako otečeni obrazi ili podočnjaci koji se pojave povremeno nisu razlog za zabrinutost, ako izgleda da otok dolazi niotkuda, a takođe imate poteškoća sa disanjem ili gutanjem, osećate bol ili utrnulost, imate temperaturu ili ne možete da pomerite deo lica, vreme je da se odmah javite lekaru.

Evo šta sve može biti uzrok oticanja lica i šta raditi u tim situacijama.

Imate alergijsku reakciju

Jedan od najčešćih uzroka otoka lica je poznat kao angioedem, stanje koje stručnjaci porede sa koprivnjačom. Ovo je često alergijska reakcija na hranu, lekove ili ugrize insekata i ubode koji izazivaju oticanje tkiva ispod unutrašnjeg sloja kože.

alergija na hranu
foto: Shutterstock

Vaša koža takođe može postati iritirana i upaljena kada dođete u kontakt sa okidačima poput određene šminke, proizvoda za negu kože ili deterdženata. Ova pojava poznata je kao kontaktni dermatitis.

Kontaktni dermatitis se najčešće leči antihistaminicima ili kremama protiv svraba. Ali budite oprezni jer svaki put kada vaše oticanje lica izazove poteškoće pri gutanju ili disanju, groznicu ili curenje plikova, idite u hitnu pomoć.

Imate infekciju kože

Celulitis je bakterijska infekcija u slojevima kože koja donosi simptome kao što su oticanje, bol i koža koja je topla na dodir, objašnjava Selena Raines, lekar opšte prakse u Kentakiju. Često je uzrokovana povredom kože, poput posekotine ili ogrebotine, gde bakterije mogu da prodru.

- Ove infekcije mogu postati ozbiljne ako počnu da se javljaju u i oko očiju, pa je uvek potrebno javiti se lekaru da proceni ozbiljnosti problema - savetuje Rejns.

Ova infekcija obično se leči antibioticima. Zato odmah potražite lečenje ako imate temperaturu, otok i primetan osip koji stalno raste ili menja oblik ili veličinu.

Imate infekciju sinusa

Začepljen nos, glavobolja i nazalni pritisak izazvan sinusnom infekcijom (takođe poznat kao sinusitis) mogu učiniti da se vaše lice otekne.

- Ako je u pitanju bakterijska infekcija, za lečenje se koriste antibiotici. Ako je u pitanju virusna infekcija, često samo lečimo simptome i pustimo virus da ide svojim tokom. Međutim, za određene virusne infekcije postoje antivirusni lekovi.

Važno je da se ajvite lekaru ako imate temperaturu preko 39°C, konfuziju, probleme sa vidom, uključujući oticanje oko očiju ili ukočen vrat, navode stručnjaci sa Klivlendske klinicke.

Oko vam je upaljeno ili inficirano

Konjunktivitis je zapaljenje i crvenilo prozirnog tkiva koje oblaže površinu vaših kapaka i spoljašnji omotač očiju. Može se javiti zbog virusa, bakterija ili alergena, a obično uzrokuje crvenilo, otečene kapke, iscedak, svrab i peckanje očiju.

Čmičak je bolna crvena kvržica koja se pojavljuje na kapku kada se sitne žlezde u folikulima trepavica začepe i inficiraju, i može uzrokovati da vam ceo kapak otekne, navode u Klivlendskoj klinici. SImptome možete ublažiti toplim oblogama i čišćenjem područja oko očiju, ali ponekad će vaš lekar možda morati da drenira čmičak ili prepiše antibiotike.

Imate problem sa štitnom žlezdom

Vaša štitna žlezda ima oblik leptira i nalazi se u dnu vrata. Ona pomaže u regulisanju telesnih procesa, poput metabolizma. Kada je štitna žlezda nedovoljno aktivna (hipotireoza) možete uočiti otok oko očiju i usana, kaže doktorka Džosi Konte za Good Housekeeping.

- Ostali simptomi mogu uključivati kratak dah, umor, depresiju, suvu kožu, nizak nivo energije, zatvor, i kod žena u reproduktivnom periodu, nepravilnosti u menstrualnom ciklusimu - dodaje ona.

Test krvi utvrđuje da li je vaša štitna žlezda neuravnotežena i leči se lekovima i pažljivo praćenje od strane vašeg lekara.

Prenela: O.M.

(izvor: Good Housekeeping/Zdravlje Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track