Simptomi raka debelog creva na koje posebno upozoravaju lekari: Ako ih primetite odmah se javite lekaru
Foto: Shutterstock

Važno je

Simptomi raka debelog creva na koje posebno upozoravaju lekari: Ako ih primetite odmah se javite lekaru

Bolesti -


Rak debelog creva je treći najčešći rak u svetu i čini oko 10 procenata svih slučajeva kancera. Takođe ima visoku stopu smrtnosti, uzrokujući oko 16.000 smrtnih slučajeva godišnje. Stoga je važno da budete svesni bilo kog od znakova upozorenja, jer bi vam to moglo spasiti život.

Imajući to na umu, kolorektalni hirurg dr Džejms Kinros je podelio važne simptome raka debelog creva na koje treba obratiti pažnju.

Karcinom debelog creva je treći po učestalosti rak kod muškaraca i drugi po učestalosti kod žena. U svetu je otkriveno više od dva miliona slučajeva u 2020. godini.

Krv u stolici

Ako primetimo krv u stolici, a nemamo hemoroide, to može biti znak upozorenja da nešto nije u redu.

- Obično će vaš lekar tražiti da mu date uzorak stolice, a on će koristiti fekalni imunohemijski test (FIT) da otkrije bilo kakvu okultnu krv u vašoj stolici. Ovo će mu pomoći da proceni da li treba da istraži potencijalni rak creva ili neki drugi problem, objasnio je dr Kinros za Daily Express.

Krv možete uočiti i na toalet papiru, zatim crvene pruge na spoljašnjoj strani fecesa, ružičastu vodu u WC šolji ili možete primetiti da imate veoma taman izmet.

Bolovi u stomaku

Stalni bol u stomaku, grčevi ili nelagodnost, posebno ako su praćeni nadimanjem, mogu biti znak raka creva.

- Međutim, mnoga stanja mogu da izazovu bolove u stomaku, pa su za tačnu dijagnozu neophodna dodatna ispitivanja - dodaje hirurg.

Neobjašnjivi gubitak težine

Doktor Kinros upozorava: „Nenamerni gubitak težine, bez promena u ishrani ili navikama vežbanja, može biti znak raznih zdravstvenih problema, uključujući rak creva“.

Bolovi u stomaku ili kvržice

Ljudi sa rakom creva mogu imati bol ili kvržice u stomaku ili rektumu.

- Iako je ovo verovatno bezopasno, to može biti znak da tumor počinje da se razvija u telu. Imajući to na umu, trebalo bi da posetite svog lekara opšte prakse da proveri da li ima novih kvržica ili kvržica koje su se povećale“, zaključio je dr Kinros.

Izvor: Daily Express/ Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track