Crevna mikroflora i estrogen mogu biti glavni okidači Alchajmera: Ova bolest češća je kod žena
Foto: Shutterstock

naučna studija

Crevna mikroflora i estrogen mogu biti glavni okidači Alchajmera: Ova bolest češća je kod žena

Bolesti -

Nimalo bezopasna bolest, praćena dugotrajnim simptomima otežane koncentracije, konfuzije, anksioznosti i na kraju gubitka pamćenja, u proseku, češće pogađa žene. Iako ovu činjenicu možemo pripisati dužem životnom veku, istraživači su otišli ​​korak dalje.

Čak dve nove studije ukazuju na mogućnost složenih interakcija između hormona i izmenjene crevne mikroflore kao mogućih faktora koji doprinose nastanku Alchajmerove bolesti.

Poremećena mikroflora creva podiže esterogen

U studiji koju su vodili istraživači sa Univerziteta u Čikagu, eksperimenti na miševima su otkrili da je ženski hormon estrogen značajno povezan sa akumulacijom amiloidnih beta proteinskih naslaga u mozgu, što je ključna karakteristika Alchajmerove bolesti.

Kada je ženkama miševa uzgajanih da razviju bolest nalik Alchajmerovoj, mikroflora creva poremećena antibioticima, nivoi estrogena u krvi su skočili. Kada je proizvodnja estrogena sprečena kod miševa, uočeno je manje naslaga amiloida u njihovom moždanom tkivu. Promene u sastavu crevnih bakterija su takođe primećene kada su miševi sa ovariektomijom dodavani estrogenom da bi se obnovio nivo hormona.

S obzirom na prethodni rad tima koji je pokazao da su antibiotici imali uticaj samo na smanjenje depozita beta amiloida kod mužjaka miševa, izgleda da estrogen igra značajnu ulogu u mehanizmima iza patologije. Najverovatnije, u kombinaciji sa mikrobiomom creva, mešavinom mikroorganizama u želucu i povezane cevi.

estrogen, test krvi
foto: Shutterstock

- Čini se da je estrogen pokretač promena koje vidimo kod Alchajmerove patologije, ali znamo i da se mikrobiom menja. Dakle, postoji međusobna povezanost - kaže Sangram Sisodija, neurobiolog sa Univerziteta u Čikagu.

Druga studija

Naučnici su pokrenuli još jednu studiju objavljenu u Molekularnoj neurodegeneraciji u kojoj je na miševima testiran i kandidat za lek za Alchajmerovu bolest pod nazivom natrijum oligomanat (GV-971). To je samo uticalo na smanjenje depozita beta amiloida i promenu mikrobioma creva muških životinja, što implicira da nešto u ženkama miševa, možda povezano sa mikrobiomom creva i estrogenom, utiče na biomarkere povezane sa Alchajmerovom bolešću.

- Ova bolest je neverovatno složena i izazovna za proučavanje. Nismo sigurni da li su amiloid beta depoziti uzrok ili posledica ove bolesti. Stoga ovakva istraživanja mogu pomoći da se otkriju neki finiji detalji – kaže Sisodija i dodaje da trenutna studija pokazuje da nivoi estrogena uvek utiču na taloženje amiloida, međutim, ako se izvor estrogena ukloni kod miševa u veoma ranoj fazi, taloženje nestaje.

mikrobiom creva, mikrobiota creva, mikrobiota
foto: Shutterstock

Zaustavljanje proizvodnje estrogena nije zdrava opcijaž

– Uz više istraživanja, nalazi ovakvih studija bi mogli da nam pomognu da efikasnije lečimo Alchajmerovu bolest ili da preispitamo postojeće prakse – kažu naučnici, ističući da zaustavljanje proizvodnje estrogena nije zdrava opcija, zbog čega žele da detaljnije prouče kako su Alchajmerova bolest i creva zapravo međusobno povezani.

Hormonska supstituciona terapija se često koristi za održavanje nivoa estrogena kod žena u postmenopauzi.

Prenela: O.M.

(izvor: news.uchicago.edu/Zdravlje Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track