Osteoartritis kolena povećava rizik od ubrzanog starenja mozga: Upala šteti zglobovima, ali utiče i na pamćenje
Foto: Promo

istraživači tvrde

Osteoartritis kolena povećava rizik od ubrzanog starenja mozga: Upala šteti zglobovima, ali utiče i na pamćenje

Bolesti -

Posledice hroničnog muskuloskeletnog bola mogu se proširiti i dalje od fizičke nelagodnosti i potencijalno dovesti do bržeg starenja mozga, pokazalo je novo istraživanje.

Koristeći strukturalne podatke magnetne rezonance za više od 9.000 odraslih osoba sa osteoartritisom kolena, istraživači su uporedili starost mozga pojedinca sa njihovim životnim dobom. Pacijenti sa osteoartritisom kolena pokazali su mnogo bržu stopu starenja mozga od osoba koje nisu male ovo oboljenje.

Hronički bol pogaža više od 40 % svetske populacije

Ubrzanje starenja mozga je u velikoj meri vođeno hipokampusom (deo mozga koji je odgovoran za formirnje memorije i pamćenja) i predviđenim padom pamćenja i demencije tokom perioda praćenja. Istraživači su identifikovali gen koji je visoko izražen u glijalnim ćelijama (ćelije nervnog tkiva koje pružaju potporu neuronima) kao mogući genetski faktor za ubrzano starenje mozga.

- Želimo da otkrijemo kako da usporimo starenje mozga kod pacijenata sa hroničnim muskuloskeletnim bolom, a pravilna vežba i način života svakako mogu smanjiti rizik - rekao je dr Jiao Liu.

Hronični muskuloskeletni bol pogađa više od 40% svetske populacije i pokazalo se da ima štetan uticaj na kognitivne funkcije, iako tačni mehanizmi ostaju nejasni.

Redovne vežbe, zdrava ishrana i mentalne vežbe su dokazane strategije za smanjenje rizika od demencije
Redovne vežbe, zdrava ishrana i mentalne vežbe su dokazane strategije za smanjenje rizika od demencijefoto: Profimedia

Rizik od demencije se može smanjiti

Prethodna istraživanja sugerišu da su inflamatorni markeri povezani sa starenjem mozga viši kod pacijenata sa hroničnim bolom, što ukazuje na vezu između starenja mozga i ovog zdravstvenog problema.

- Upala, koja je ključna kod osteoartritisa, izaziva pustoš ne samo u zglobovima, već potencijalno loše utiče i na vaše pamćenje. Istraživači su čak identifikovali specifičan gen koji je povezan i sa bolom u kolenu i sa bržim starenjem mozga, što može da pomogne za buduće tretmane - rekao je dr Shaheen Lakhan, neurolog i istraživač.

Pozitivna vest je, navodi dr Lakhan, da postoji mnogo dobro utvrđenih načina da održavate svoj mozak aktivnim. Redovne vežbe, zdrava ishrana i mentalne vežbe su dokazane strategije za smanjenje rizika od demencije.

Studija je objavljena 26. marta u onlajn časopisu Nature Mental Health.

Prenela: O.M.

(izvor: Medscape.com/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track