Ova promena na koži može biti znak dijabetesa: Obratite pažnju na vrat, pazuh, prepone
Foto: Shutterstock

oprezno

Ova promena na koži može biti znak dijabetesa: Obratite pažnju na vrat, pazuh, prepone

Bolesti -

Često zanemaren pokazatelj potencijalnog preddijabetesa ili dijabetesa su promene na koži. Najčešće se javlja u području pazuha, prepona i vrata. Doktor objašnjava na šta treba obratiti pažnju.

Dijabetes je ozbiljna bolest koju izaziva previsok nivo šećera u krvi. Iako se ne zna tačan uzrok dijabetesa tipa 1, među pacijentima koji imaju tip 2, uzroci su često povezani s faktorima kao što su prekomerna telesna težina i nedovoljna fizička aktivnost. Međutim, bolest može biti i posledica genetike.

Kao i kod svakog drugog stanja, najvažnije je što pre primetiti simptome i potražiti lekarsku pomoć. Simptomi su ponekad očigledni, ali dijabetes može nekada davati i malo suptilnije znake.

Promene na koži su često zanemaren znak

Prema dr Maksimu Mukansu, često zanemaren pokazatelj potencijalnog preddijabetesa ili dijabetesa su promene na koži.

- Mnogi ljudi ne shvataju da određena stanja kože mogu biti povezana s velikim zdravstvenim problemima, kao što je insulinska rezistencija, što je simptom predijabetesa i dijabetesa tipa 2 - rekao je ovaj lekar.

Tamnjenje kože nije samo kozmetički problem, već potencijalni pokazatelj temeljne metaboličke disfunkcije
Tamnjenje kože nije samo kozmetički problem, već potencijalni pokazatelj temeljne metaboličke disfunkcijefoto: Shutterstock

Ovo nije samo estetski problem

Dr Mukans istakao je da je uobičajeni simptom povezan s dijabetesom tamnjenje kože na određenim mestima, naročito oko vrata, pazuha i prepona. Taj znak ukazuje na insulinsku rezistenciju i može se pojaviti pre nego što se razvije dijabetes.

- To nije samo kozmetički problem, nego potencijalni pokazatelj temeljne metaboličke disfunkcije - objasnio je dr Mukans.

Osim tamnih mrlja na koži, ostali simptomi dijabetesa su:

Prenela: O.M.

(izvor: index.hr/Zdravlje.kurir.rs)

Bonus video:

05:22

6 ZLATNIH PRAVILA ZA DOBRU LINIJU I ZDRAVLJE! Nutricionistkinja: Mleko može izazvati visok krvni pritisak,a supa je veoma važna!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track