Šta temperatura ruku govori o zdravlju: Evo na koje još znake treba da obratite pažnju
Foto: Shutterstock

važno je da znate

Šta temperatura ruku govori o zdravlju: Evo na koje još znake treba da obratite pažnju

Bolesti -

Hladne ruke su znak disfunkcije u kontrakciji krvnih sudova. Sa ovim zdravstvenim problemom ruke postaju hladne i blede, a ponekad čak i plave. Ako su s druge strane dlanovi često vreli, to može da ukazuje na probleme sa funkcionisanjem jetre. Evo na koje još znake treba da obratite pažnju.

U slučaju hladnih dlanova i slabe prokrvljenosti, u ishranu treba dodati mlečne proizvode, meso, ribu, pečurke, heljdu, pasulj, kupus.

Ako su dlanovi dosta topli, to znači da jetra ne može da se nosi sa intoksikacijom izazvanom trovanjem alkoholom, lekovima ili hemikalijama. Lekari ih nazivaju hepatičnim.

Osećaj "puzanja" tj "mravinjanja" po dlanovima ukazuje na to da osoba može da ima problema sa endokrinim sistemom. Znojenje ruku takođe ukazuju na probleme sa endokrinim sistemom - verovatno na preaktivnu štitnu žlezdu, a suva i bleda koža na dlanovima može biti znak hipotireoze.

Problemi sa vrhovima prstiju mogu ukazivati na zdravstvene probleme. Ako osoba često oseća utrnulost malih prstiju, trebalo bi da se konsultuje sa kardiologom jer su ovi problemi su povezani sa kardiovaskularnim sistemom.

hladne ruke, cirkulacija, ženske ruke, ruke, šake, hladne šake
foto: Shutterstock

Utrnulost palčeva može da ukaže na slabost respiratornog sistema.

Ako se na koži članaka prstiju pojavljuju duboki uzdužni nabori slični borama, treba obratiti pažnju na endokrini sistem - možda imate hipotireozu ili dijabetes.

U slučaju da vrhovi prstiju postanu ljubičasti, morate pogledati svoj sistem za varenje. Tamnocrvena ili čak ljubičasta boja ukazuje na to da treba obratiti pažnju na bubrege i jetru.

Svrab na bočnoj površini kažiprsta desne ruke može da ukaže na probleme u funkcionisanju debelog creva. Hrapavost kože na zadnjoj strani kažiprsta često ukazuje na probleme sa žučnom kesom.

Ovu saveti namenjeni su za informativne i obrazovne svrhe i ne zamenjuju profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili lečenje. Važno je da se uvek konsultujte sa svojim lekarom o svim pitanjima koja imate u vezi sa vašim zdravstvljem ili tegobama koje se javljaju.

Prenela: O.M.

(izvor: Econet.ru/Zdrvlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track