Ovo su prirodni načini za ublažavanje rozacee: Smanjuju crvenilo, svrab i upalu
Foto: Shutterstock

korisni saveti

Ovo su prirodni načini za ublažavanje rozacee: Smanjuju crvenilo, svrab i upalu

Bolesti -

Rozacea je hronično oboljenje kože koje prvenstveno pogađa lice, a prepoznatljivo je po karakterističnom crvenilu. Lečenje rozacee svakako treba poveriti stručnim rukama dermatologa, ali postoje i prirodni načini na koje možete da ublažite neprijatnih simptoma.

Dermatolog Vilma Bergfeld, objasnila je na blogu Klivlend klinike šta je rozacea, kako se može lečiti prirodnim putem i koje promene u načinu života mogu pomoći u smanjenju crvenila.

Rozacea je hronično stanje kože koje prvenstveno utiče na vaše lice, uzrokujući:

U zavisnosti od vašeg tipa kože ili osetljivosti, različiti okidači kao što su vremenske prilike, izlaganje suncu, začinjena hrana ili alkohol mogu uticati na pojavu rozacee.

Ako imate posebno težak oblik rozacee, vaš lekar ili dermatolog će je lečiti prepisivanjem antihistaminika ili, u nekim slučajevima, izvođenjem hirurških ili laserskih tretmana.

- Većina ovih tretmana se još uvek razvija, ali njihov cilj je da smire širenje krvnih sudova - kaže dr Bergfeld.

Prirodni tretmani samopomoći

Prirodni tretmani i promene načina života takođe vam mogu pomoći da ublažite simptome. Važno je naglasiti da ovi preparati mogu da deluju različito na svakoga, pa je uvek dobro da se pre upotrebe posavetujete sa lekarom ili dermatologom.

Iako nijedan prirodni tretman verovatno neće izlečiti ili potpuno kontrolisati rozaceu sam po sebi, oni mogu biti od pomoći, posebno kada je u pitanju smanjenje upale i crvenila.

Nanesite čisti gel aloe vere na zahvaćeno područje za efekat hlađenja
Nanesite čisti gel aloe vere na zahvaćeno područje za efekat hlađenjafoto: Shutterstock

Aloe vera

Aloe vera često se koristi za ublažavanje neprijatnih opekotina od sunca. Slično tome, umirujuća svojstva aloe vere mogu pomoći kod iritacije i upale kože uzrokovane rozaceom.

Nanesite čisti gel aloe vere (bilo da je kupljen u prodavnici ili ga koristite direktno iz biljke) na zahvaćena područja da vidite da li ima efekat hlađenja i smanjuje crvenilo.

Zeleni čaj

Zeleni čaj ima antiinflamatorna i antioksidativna svojstva koja mogu biti korisna za vašu kožu. Nekoliko studija je analiziralo efekat zelenog čaja na efekat zaštite kože od ultraljubičastog (UV) zračenja. Dakle, ako vaša rozacea bukne kada ste izloženi suncu, zeleni čaj bi mogao pomoći u smanjenju crvenila i stvaranju zaštitne barijere.

Možete pokušati da koristite zeleni čaj mešanjem ekstrakta zelenog čaja u podlogu za lice ili stavljanjem kesica čaja na njega.

maska za lice
foto: Shutterstock

Maska od ovsene kaše

Zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima, ovsena kaša može pomoći u smirivanju upaljene kože i smanjenju crvenila i iritacije. Pored toga, ovsena kaša može delovati kao nežan piling, pomažući da se uklone mrtve ćelije kože i otčepe pore bez izazivanja dodatne iritacije, što može pomoći u poboljšanju izgleda kože zahvaćene rozaceom.

Ovsene pahuljice možete koristiti tako što pomešate fino mlevene ovsene pahuljice sa vodom u pastu, nanesete ih na lice i ostavite da deluje 15 do 20 minuta pre nego što isperete masku.

Kamilica

Baš kao što vas šolja čaja od kamilice može opustiti pre spavanja, kesice čaja od kamilice takođe mogu imati umirujući efekat na vašu kožu. Nekoliko studija je otkrilo da hidratantna svojstva kamilice mogu smanjiti upalu kože. Kamilica može pomoći u smirivanju i ublažavanju iritacije kože, svraba i nelagodnosti povezane sa rozaceom.

Koristite ohlađene kesice čaja od kamilice ili proizvode za negu kože na bazi kamilice da biste ublažili simptome.

Lavanda, Ulje Lavande
foto: Shutterstock

Eterična ulja lavande i čajevca

Eterična ulja imaju antiinflamatorna i antimikrobna svojstva koja mogu biti korisna za rozaceu.

- Ulja čajevca i nekoliko drugih biljaka koriste se za smanjenje upale - objašnjava dr Bergfeld. Studija iz 2022. koja je upoređivala različite tretmane rozacee otkrila je da ulje čajevca može pomoći u smanjenju upale.

Međutim, eterična ulja mogu biti jaka, pa je važno da ih pravilno razblažite pre nego što ih upotrebite na licu. Konsultujte se sa svojim lekarom ili dermatologom za smernice pre nego što isprobate eterična ulja na svojoj koži.

Sirovi med

Znamo za mnoge zdravstvene prednosti meda. Sirovi med takođe može pomoći u smanjenju crvenila i upale povezanih sa rozaceom. Važno je da ne uzimamo med iz prodavnice, već sirov, potpuno prirodan med koji nema dodatih sastojaka.

rozacea, crvenilo po koži, crvena koža, alergija, svrab
foto: Shutterstock

Promene načina života koje pomažu kod rozacee

Nije samo ono što stavljate na kožu ono što utiče na vašu rozaceu. Uz isprobavanje prirodnih tretmana i praćenje saveta vašeg lekara možete uvesti i neke promene u načinu života kako biste sveli pojavu crvenila na minimum.

  • Na prvom mestu važno je da smanjite stres jer on može pogoršati rozaceu. Vežbanje tehnika upravljanja stresom kao što su meditacija, vežbe dubokog disanja i joga mogu pomoći u smanjenju stresa i potencijalno minimiziranju simptoma.
  • Vodite računa o svojoj koži. Koristite nežne, neiritirajuće proizvode za negu kože specijalno formulisane za osetljivu kožu. Izbegavajte gruba sredstva za čišćenje, pilinge i abrazivne pilinge koji mogu pogoršati simptome rozacee.
  • Koristite zaštitu od sunca. Zaštitite kožu od sunca jer UV zračenje može pogoršati rozaceu. Nanesite kremu za sunčanje širokog spektra sa SPF 30 ili više, čak i tokom oblačnih dana.
  • Upoznajte svoje okidače. Prepoznajte i izbegavajte okidače koji pogoršavaju simptome rozacee. Uobičajeni pokretači uključuju začinjenu hranu, tople napitke, alkohol, kofein, ekstremne temperature, vetar i određene proizvode za negu kože.

Prenela: O.M.

izvor: Health.clevelandclinic.org/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track