ZA DOBAR IMUNITET JEDNA STVAR JE NEOPHODNA! Onkolog tvrdi: Naučno je dokazano da pozitivno utiče na zdravlje, ALI...(VIDEO)
Foto: Profimedia

zdravlje

ZA DOBAR IMUNITET JEDNA STVAR JE NEOPHODNA! Onkolog tvrdi: Naučno je dokazano da pozitivno utiče na zdravlje, ALI...(VIDEO)

Bolesti -

Broj obolelih od multipla skleroze je u porastu, a procenjuje se da je u ovom trenutku u Srbiji oko 9.000 obolelih.

Na novoj listi lekova koji se izdaju o trošku države i koju je nedavno usvojila Vlada Srbije, nalaze se i dva najsavremenija leka za multipla sklerozu, a iako neurolozi ocenjuju da je lečenje tog oboljenja danas unapređeno, mnogi pacijenti okreću i alternativnim načinima lečenja.

Ovim povodom gošća emisije Puls Srbije bila je dr Vanja Taleski, psihoterapeut iz savetovališta pri Društvu multiple skleroze Srbije, a preko viber sa uključio i dr Vladimir Kovčin, onkolog.

Vanja Taleski
foto: Kurir televizija

Taleski je konstatovala da multiple skleroza nije izlečiva, ali da se primanjem terapije usporava njen tok:

- Dosta veliki napradak je postignut u lečenju ove bolesti. Sada postoji mogućnost da se odmah nakon dijagnoze počne sa primanjem terapije što je ranije bila naučna fantastika. Multipleks sklerpoza nije izlečiva bolest, ali se njen tok može usporiti pomoću adekvatne terapije. Na taj način se podiže kvalitet života što je posebno važno s obzirom da najčešće po bolesti oboleva populacija između 20 i 40 godina kada su ljudi u punoj snazi - rekla je Taleski i dodala:

- To je visoko individualna bolest centralnog nervnog sistema, zapaljensko autoimuno oboljenje, a simptomi se mogu ispoljiti kao problemi sa govorom, vidom, hodom... Postoji preko 2.000 simptoma. MS je u stvari jedan veliki imitator u neurologiji i može se ispoljavati u velikom broju varijacija.

Kovčin je istakao da nikada nije upoznao osobu koja je izlečila neizlečive bolesti poput karcinoma alternativnim načinom lečenja:

Vladimir Kovčin
foto: Kurir televizija

- Ako neko nudi neke alternativne metode za izlečenje najtežih bolesti, a pacijent želi da ih prihvati ja bih tu napravio jedan ugovor u kojem bi stajalo: Ako pacijent uspe da se izleči pomoću tih sredstava on je u obavezi da plati cenu desetostruko veću od ugovorene. Ukoliko, međutim, premine tj. ne izleči se oni koji su mu to prodali dužni su da njegovoj porodici isplate samo dupli iznos te cene.

Na pitanje koliko su efikasne dijetoterapije rekao je:

- Hrana je naravno važna. Za jedan dobar imuni sistem neophodna je zdrava ishrana, bez pesticida i slično. To je naučno dokazano. Ali postavlja se pitanje kao do zdrave hrane doći. Ona je sada prilično skupa kao što je i tretman lečenja onkoloških pacijenata zahteva velika sredstva.

04:43

ZA DOBAR IMUNITET JEDNA STVAR JE NEOPHODNA! Onkolog tvrdi: Naučno je dokazano da pozitivno utiče na zdravlje, ALI...

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track