7 namirnica koje su štetne za bubrege: Evo kada može doći i do otkazivanja ovog vitalnog organa
Foto: Shutterstock

važno

7 namirnica koje su štetne za bubrege: Evo kada može doći i do otkazivanja ovog vitalnog organa

Bolesti -

Prema rečima dijetetičara, postoje određene namirnice koje ozbiljno štete zdravlju naših bubrega, pa bi ih trebalo izbegavati ili barem svesti njihovu potrošnju na najmanju moguću meru.

Bubrezi su jedan od glavnih „čistača“ našeg tela, a određene namirnice mogu da im štete. Njihov zadatak je, objašnjavaju lekari, da filtriraju krv i uklone toksine koje šalju u bešiku, koja ih potom izbacuje kroz urin.

Iako postoji mnogo faktora koji doprinose oštećenju naših bubrega, veliku ulogu u svemu tome ima i ishrana.

Ovo su samo neke od namirnica koje su štetne za bubrege

  • Prerađeno meso

Prerađeno meso sadrži mnogo soli i proteina i treba ga konzumirati umereno da bi ste sačuvali zdravlje bubrega.

  • Pomorandže i sok od pomorandže

Pomorandža
foto: Shutterstock

Pomorandže i sok od ovog voća bogati su kalijumom i trebalo bi da budu ograničeni kada je u pitanju ishrana ljudi koji imaju problema sa bubrezima. Umesto toga, njima se savetuje grožđe, jabuke, brusnice ili njihovi sokovi.

  • Konzervirana hrana

Konzervirana hrana je često bogata natrijuma. Izbegavajte je ako želite da sačuvate zdravlje bubrega.

  • Smeđi pirinač

Smeđi pirinač ima visok sadržaj fosfora i kalijuma i verovatno će morati da bude kontrolisan u porcijama ili ograničen u ishrani. Beli pirinač, bulgur, heljda i kus-kus su sve dobre alternative.

  • Banane

Banane su bogat izvor kalijuma i možda će ih trebati ograničiti u ishrani. Ananas je voće pogodno za bubrege, jer sadrži mnogo manje kalijuma od nekog drugog tropskog voća.

  • Blitva, spanać, zelje, cvekla

Zeleno lisnato povrće poput blitve, spanaća i cvekle je puno kalijuma, posebno kada se služi kuvano. Iako njihova veličina porcija postaje manja kada se kuvaju, njihov sadržaj kalijuma ostaje isti.

  • Slane grickalice

Perece, čips i krekeri se lako konzumiraju u velikim porcijama i obično sadrže velike količine soli. Pored toga, čips napravljen od krompira obezbeđuje značajnu količinu kalijuma.

Paradajz je još jedno voće sa visokim sadržajem kalijuma koje bi verovatno trebalo ograničiti u ishrani.
Paradajz je još jedno voće sa visokim sadržajem kalijuma koje bi verovatno trebalo ograničiti u ishrani.foto: profimedia

Ako imate obolele bubrege ili ste skloni urinarnim tegobama, važno je obratiti posebnu pažnju na unos natrijuma, kalijuma i fosfora. Ako preterate sa ovim namirnicama, i dođe do otkazivanja bubrega, posledice mogu biti opasne po život.

Prenela: N.R.

Izvor:Healthline.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track