Ishrana bogata mastima i višak kilograma povećavaju rizik od raka dojke, kao i šanse za uspešno izlečenje zbog poremećaja crevne mikrobiote
Porast broja obolelih od raka dojke u svetu poslednjih decenija podstakao je brojna istraživanja.

Nekoliko studija je istraživalo efekte varijabli na rak dojke, posebno na gojaznost. Cilj je bio da se procene svi efekti gojaznosti na rizik od raka dojke kod žena, pre i posle menopauze, i na različitim kontinentima.

Nedavna studija donela je neka zanimljiva otkrića. Česta konzumacija previše masne hrane i posledično gojaznost mogu smanjiti šanse za izlečenje raka dojke.

Ishrana sa visokim sadržajem masti je faktor visokog rizika za progresiju raka jer narušava crevnu mikrobiotu, a to je, prema naučnicima, povezano i sa lošijom prognozom kod obolelih od raka dojke. Oni upozoravaju da bi gojaznost mogla da smanji efikasnost hemoterapije.

rak-dojke-profimedia.jpg
Foto: Profimedia

Testovi i analize su pokazale da je mikrobiota creva povezana sa ishranom bogate visokim sadržajem masti uzrokuje da telo proizvodi previše aminokiseline leucina, proces za koji kažu da promoviše ubrzano napredovanje i pogoršanje ishoda raka dojke i melanoma. Naročito posle menopauze, pokazala su prethodna istraživanja.

S druge strane, pronađena veza između creva-koštane srži i tumora mogla bi otvoriti put novim strategijama za borbu protiv raka na osnovu ciljanja creva.

Prenela: N.R.

Izvor: Ordinacija.hr/Zdravlje.Kurir.rs