Simptomi i lečenje gnojne angine: Doktor otkriva koje su moguće komplikacije i zašto je nekad operacija jedino rešenje
Foto: KURIR

OPREZ

Simptomi i lečenje gnojne angine: Doktor otkriva koje su moguće komplikacije i zašto je nekad operacija jedino rešenje

Bolesti -

Gnojna angina predstavlja jedan od najtežih vidova upale grla. Otok u grlu može da bude toliko veliki da potpuno onemoguaćva gutanje.

Gnojna angina je infekcija grla koju najčešće izaziva bakterija iz grupe streptokoka. Lečenje traje 10 – tak dana i važno je mirovanje. Predstavlja veliki problem pre svega kod dece, ali i kod odraslih. Pitali smo dr Ivana Đurića, lekara opšte prakse šta su to krajnici tj. tonzile, i šta se dešava kad se oni upale.

- U zadnjem delu naše usne duplje se sa obe strane nalaze organi imunog sistema zvani krajnici tj.tonzile. Krajnici predstavljaju prvu liniju odbrane protiv patogenih mikroorganizama koji nas napadaju. Na svojoj površini imaju posebne receptore koji aktiviraju našu odbranu. Jednom kada loš mikroorganizam dođe do njih, oni aktiviraju naše odbrambene ćelije T I B limfociti koji kreću u borbu - objašnjava dr Đurić.

Šta izaziva gnojnu anginu?

- Gnojnu anginu izazivaju pre svega bakterije iz roda streptokoka, virusi i gljivice. Ovi mikroorganizmi se nalaze svuda oko nas. To da li ćemo da se zarazimo zavisi od našeg imuniteta, kontakta sa zaraženim pojedincima, higijenom koju odražvamo, vremenskim prilikama…Najčešće ipak nastaje kao posledica bakterijske infekcije streptokokom pa ćemo pre svega pričati o tome.

Kod koga se najčešće javlja baterijska gnojna angina?

- Gnojna angina kod dece je najčešći oblik. Nastaje zbog još nerazvijenog odbrambenog sistema dece, ali i čestih znojenja, trčanja izlaženja na hladno. Međutim, nisu ni odrasli zaštićeni. Česta je kod onih koji imaju generalno uvećane krajnike ili neku hronična bolest koja obara imunitet. Najčešći vremenski period javljanja je kasna jesen, zima i rano proleće.

Gnojna angina predstavlja jako opasno i teško stanje.

Koji su simptomi gnojne angine?

Kako izgleda pogoršanje gnojne angine?

Ukoliko dođe do pogoršanja javljaju se:

 • Beli čepići na krajnicima dobijaju zelenkasto braon nijansu
 • Otok tonzila je toliko veliki da skoro potpuno otežava gutanje
 • Temperatura skače preko 39 stepeni i već se govori o jako teškom stanju
 • Čepići mogu da počnu da pucaju i dovedu do krvarenja unutar usne duplja upale pluća, upale sinusa,
 • Može da dođe do trnjenja i stezanja vilice što je obavezan znak za javljanje lekaru
 • Otok krajnika može da bude tako veliki da je u jednom trenutku jedino rešenje operacija i vađenje krajnika
bol u grlu
foto: Shutterstock

Kako se ispituje baterijska gnojna angina?

- Kao i sva ispitivanja, pre svega je bitan fizikalni pregled od strane lekara. Pregled grla, slušanje srca i pluća, merenje pritiska…Poželjno je, kada je to god moguće naravno, uraditi krvnu sliku i leukocitnu formulu kako i se razgraničili neki drugi razlozi javljanja otoka i čepića po grlu kao što je infektivne mononukleoza. Ukoliko se tegobe ne smiruju duži vremenski period važno je uraditi i bris grla, nosa i jezika plus bris na kandidu kako bi se proverilo da li postoji neka bakterija ili gljivica ali i odredilo na koji antibiotik je ta bakterija osetljiva.

Kako se leči gnojna angina?

Lečenje bakterijske gnojne angine se pre svega zasniva na terapiji:

 • Antibioticima
 • Antibiotici se uvode na osnovu pregleda lekara ali i nalaza u brisu grla nosa i jezika. Najčešće se koriste antibiotici iz roda penicilina, ali mogu i drugi, pogotovo ako je pacijent alergiačan na penicilin.
 • Lekovima za obaranje visoke temperature
 • Raznim septoletama čiji je cilj oporavak sluznice.
 • Unošenjem dovoljne količine tečnosti u vidu supica, mlakih čajeva, mlake vode.
 • Konzumiranje voća i povrća bogatog vitaminima.
 • Grgoljenje slanom vodom.
 • Prestankom pušenja.
 • Mirovanjem.
 • Konzumiranjem lagane, meke ili hladne hrane.
Bol u grlu
foto: Profimedia

Koje su komplikacije gnojne angine?

- Gnojnu anginu je važno izlečiti. Ukoliko se dobro ne zaleči, može preći u hronična oblik koji će stalno praviti probleme pacijentu i u jednom trenutku dovesti i do operacie. Takođe, infekcija može da dovede do razvoja reumatske groznice i upale srca, što takođe predstavlja opasno stanje.

Koliko traje gnojna angina?

- Gnojna angina traje u proseku 10-tak dana. Dužina trajanja zavisi od poštovanja terapije koja je uvedena od strane lekara, koliko je pacijent mogao da miruje, kakvo je njegovo stanje imuniteta.

Da li gnojna angina može da se izleči kod kuće?

- Teoretski bi mogla, trajalo bi duže i mogućnost razvoja komplikacija je veći. Ali ako vidite bele čvoriće po grlu, ne čekate već odmah odete kod lekara. Gnojna angina je ipak infekcija koju treba shvatiti ozbiljno i tako je lečiti.

Prenela: V.N.

Izvor: Savetilekara/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track