7 znakova koji ukazuju na krvni ugrušak: Lako se mogu pomešati sa drugim problemima
Foto: Shutterstock

važno je da znate

7 znakova koji ukazuju na krvni ugrušak: Lako se mogu pomešati sa drugim problemima

Bolesti -

Simptomi koji mogu ukazivati na krvni ugrušak lako mogu biti ignorisani ili pripisani nekom drugom zdravstvenom problemu, ali zapravo vas upozoravaju da nešto ozbiljno nije u redu. Ovo su neki od najčešćih.

Kada se udarite, zgrušavanje krvi zaustavlja krvarenje i sprečava dalji gubitak krvi. Međutim, opasnost nastaje kada se krvni ugrušci pojave kada telu nisu potrebni i formiraju se duboko u venama u blizini mišića. Tada morate prepoznati znakove koji ukazuju na krvni ugrušak i odmah se javiti lekaru.

Krvni ugrušak je masa krvi koja se formira u krvnom sudu, obično kao odgovor na povredu, ali se može pojaviti i iz drugih razloga i izazvati sledeće simptome:

Otok u jednom delu tela

Najčešće, otok se javlja u ruci i nozi kada krvni ugrušak blokira protok krvi kroz telo. Ovo se dešava kada se krv nakuplja iza ugruška i izaziva otok u jednom delu tela.

Kada se pojavi otok na nogama, možete ga prevideti i pripisati otečenim nogama nakon dugog dana ili nekoliko sati sedenja, ako se to dešava više puta. Obratite posebnu pažnju kada se otok pojavi prilično brzo i istovremeno postoji bol.

bol u ramenu, bol, rame, fizioterapija, vežbe
foto: Shutterstock

Bol u ruci ili nozi

Bol obično dolazi u kombinaciji sa otokom i crvenilom, ali se ponekad javlja kao samostalan simptom. U ovom slučaju, možete zameniti bol za grč mišića ili bol iz nekog drugog razloga i ne otići lekaru. Nedostatak lečenja dovodi do ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Bol će se pojaviti kada hodate ili savijate nogu. Ako ne možete da se rešite osećaja mravinjanja, ako koža postaje topla i bleda, odmah zakažite pregled kod izabranog lekara.

Crvena koža

Možete pomisliti da je modrica takođe deo zgrušavanja krvi, ali ne morate da brinete zbog modrice, ona će proći sama od sebe.

Kada imate razloga za brigu? Možda ustvari, nećete primetiti modricu, već blago promenjenu boju kože ili crvenilo, a mesto će biti toplo na dodir. Karakterističan znak krvnog ugruška je crvena boja i toplina.

bol u grudima
foto: Shutterstock

Bol u grudima

Kada osetite bol u grudima, možete pomisliti na srčani udar jer su simptomi slični simptomima pojave krvnog ugruška. Kada je u pitanju ugrušak, bol u grudima će se osećati kao ubod, mnogo oštriji i gori kada udahnete. Srčani udar, s druge strane, dolazi iz ramena, vilice ili vrata.

Razlika je u tome što krvni ugrušak otežava disanje i osećate da je sve teže doći do daha sa svakim dahom. U oba slučaja, biće vam potrebna hitna medicinska pomoć.

Kratak dah

Ovo se dešava kada se krvni ugrušak zadrži u plućima i blokira protok kiseonika. I sami ćete to osetiti kao kratak dah bez pravog razloga. Osećaćete se izuzetno slabo, nećete imati dovoljno daha ni da se popnete uz stepenice, a pogotovo da radite neku tešku fizičku aktivnost. U svakom slučaju, odmah preduzmite mere i potražite hitnu medicinsku pomoć.

Neobjašnjivi kašalj

Kašalj se javlja prilično brzo sa promenom vremena i godišnjih doba i može da potraje i čitav mesec. Ali tada onda nema razloga za brigu. Budite oprezni kada se pojavi kašalj praćen ubrzanim otkucajima srca, bolom u grudima i kratkim dahom. Kašalj je suv, ali može se desiti i da ljudi iskašljaju krv ili sluz.

bol u grudima
foto: Profimedia

Ubrzani rad srca

Kada manje kiseonika cirkuliše u telu, ili kada je cirkulacija blokirana, srce kuca brže jer pokušava da nadoknadi nedostatak. Poteškoće pri dubokom udisanju i osećaj treperenja u grudima mogu biti simptomi krvnog ugruška u plućima. Manji krvni ugrušak uzrokuje da srce kuca brže zbog bolova u grudima, kratkog daha i anksioznosti koji prate ove simptome.

Veći krvni ugrušak može smanjiti količinu kiseonika u krvi i promeniti protok krvi, što dovodi do povećanog broja otkucaja srca.

Vrtoglavica

Vrtoglavicu može izazvati promena količine kiseonika u krvi i promena otkucaja srca. Mozak je veoma osetljiv na promene u protoku krvi i količini kiseonika koju isporučuje. Ovo nije baš uobičajen simptom krvnog ugruška, ali se javlja prilično često, jer pacijenti zbog nesvestice mogu završiti u hitnoj pomoći, a kasnije se otkrije pravi problem - krvni ugrušak.

Prenela: O.M.

(izvor: Prevention.com/Zdravlje.Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track