3 najčešća razloga pucketanja u zglobovima: Ako ga prati bol, trnjenje i slabost, odmah se javite lekaru
Foto: Shutterstock

prepoznajte na vreme

3 najčešća razloga pucketanja u zglobovima: Ako ga prati bol, trnjenje i slabost, odmah se javite lekaru

Bolesti -

Ako ste se zapitali, "zašto moje kosti toliko pucaju?" znajte da zapravo ti zvuci ne dolaze od kostiju. Oni nastaju zbog oslobađa vazduha između vaših zglobova, kada "krckate" zglobove, vrat, leđa itd. I zapravo je prilično tipično čuti ove zvukove bez obzira na godine. Ali da li postoji tačka u kojoj bi ovu zvukovi ipak trebalo da vas zabrinu?

- Nije neuobičajeno da zglobovi pucketaju, a to se može pojaviti i sa godinama. S druge strane, pucketanje praćeno bolom nije uobičajeno i nešto što se češće dešava kod starijih osoba - kaže Elizabet T. Nguien, MD, fizijatar u bolnici za specijalnu hirurgiju u Njujorku.

Ovo su tri razloga zbog kojih zglobovi pucketaju.

Zglobovi oslobađaju pritisak

Pucketanje koje je bezbolno ili ga čak oseća kao određnu vrstu olakšanja, dešava se kada zarobljeni mehurići gasa pobegnu iz zglobova u leđima, vratu, kolenima ili gležnjevima. Ovi mehurići gasa – napravljeni od kiseonika, azota i ugljen-dioksida – nalaze se u tečnosti za podmazivanje vaših zglobova koja se zove sinovijalna tečnost.

Pucketanje je često bezbolno ili ga čak možete osećati kao određnu vrstu olakšanja
Pucketanje je često bezbolno ili ga čak možete osećati kao određnu vrstu olakšanjafoto: Shutterstock

Kada istegnete zglobove, kretanje izaziva smanjenje pritiska, što dovodi do kolapsa mehurića gasa. Rezultat je zvuk pucanja ili pucanja.

- Istežete zglob, zato što se on nije pomerio neko vreme i počinje da se steže ili koči - kaže dr Ngujen.

Imate gubitak hrskavice

Ponekad zvuci pucketanja mogu nastajati jer se javlja trenje između njih. Ovo se može desiti kada dođe do gubitka hrskavice - vezivnog tkiva koje obično deluje kao jastuk između vaših zglobova, omogućavajući im da se udobno savijaju.

Gubitak hrskavice u određenoj meri može biti normalan deo starenja, posebno ako ste ranije imali povredu u toj oblasti. Ako škljocanje ili pucketanje nije bolno, gubitak hrskavice - i zvuci koji dolaze sa njim - nisu razlog za zabrinutost, navodi Klivlendska klinika.

Ali ako ovo postane bolno, "moglo bi biti povezano sa artritisom", kaže dr Ngujen. Dakle, ako vaše pucanje boli i praćeno je ukočenošću ili otežanim korišćenjem zglobova tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti (poput penjanja uz stepenice ili zakopčavanja košulje), važno je da vas pregleda vaš lekar ili ortoped jer ovo može biti znak ranog početka artritisa.

Tendonitis često pogađa ramena, laktove, zglobove, kolena ili pete
Tendonitis često pogađa ramena, laktove, zglobove, kolena ili petefoto: Shutterstock

Imate upalu zglobova

Pucketanje u zglobovima koje se dešava sa bolom, zatezanjem ili ukočenošću takođe može biti znak tendonitisa - tj. upale tetiva ili tkiva koje povezuje vaše mišiće sa kostima.

- Ako su tetive oko zgloba upaljene, to može uticati na način na koji se zglobovi pomeraju i klize preko koštanih površina, što bi moglo da napravi zvuk pucanja ili pucanja - kaže dr Ngujen.

Tendonitis često pogađa ramena, laktove, zglobove, kolena ili pete. Može da se javi iznenada (zbog naglog pokreta) ili da se razvije tokom vremena od povrede od prekomerne upotrebe (kao što jeponavljanje određenog pokreta, recimo tokom bavljenja sportom).

Ovo bi takođe moglo da objasni zašto vam prsa pucaju kada se istegnete, ili kolena pucketaju kada čučnete, na primer. Obično ćete osećati tup bol kada pomerite zahvaćeno područje i imate malo otoka i osetljivosti, navodi klinika Mejo.

Zglobovi koji bole kada pucketaju su najbolji pokazatelj da nešto nije u redu
Zglobovi koji bole kada pucketaju su najbolji pokazatelj da nešto nije u redufoto: Shutterstock

Da li zglobovi više pucetaju kako starite?

Ako imate 30 godina i zglobovi vam pucaju, ne plašite se. Prema dr Ngujenu, pucketanje zglobova koje se dešava kada se pritisak oslobodi nije specifično zaodređenu starosnu dob.

Ipak, veća je verovatnoća da će se iskakanje, pucanje ili škljocanje koje proističe iz gubitka hrskavice ili tendonitisa desiti kako starite, jer se hrskavica vremenom troši i rizik od tendonitisa se povećava sa godinama. Ovo može biti objašnjenje zašto vam kosti ujutro toliko pucaju kako starite.

Kada posetiti doktora zbog pucanja zglobova?

Zglobovi koji bole kada pucketaju su najbolji pokazatelj da nešto nije u redu, pa se obratite svom lekaru ako primetite bol ili nelagodnost zajedno sapucketanjem, preporučuje dr Ngujen.

Takođe bi trebalo da potražite medicinsku pomoć za simptome kao što su utrnulost, slabost, peckanje, promene vida, nove ili pogoršane glavobolje, što bi mogli biti znaci potencijalnih problema sa kičmom, dodaje ona.

Prenela: O.M.

(izvor: Wellandgood.com/Zdravlje.Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track