Doktor otkriva kako da prepoznate tri najčešće vrste glavobolje: Jedna je posebno komplikovana za lečenje
Foto: Shutterstock

korisni saveti

Doktor otkriva kako da prepoznate tri najčešće vrste glavobolje: Jedna je posebno komplikovana za lečenje

Bolesti -

Doktor Ahmed iz Britanije na svom nalogu na TikToku podelio je savete o tome kako razlikovati tri najčešće vrste glavobolje, uključujući i onu koju je posebno teško lečiti.

Bilo da javljaju nakon dugog radnog dana ili se pojave iznenada, iako ste odmorni i niste pod stresom, svaki tip glavobolje je drugačiji, pa je važno znati kako ih razlikovati. Doktor Ahmed pojasnio je najvažnije razlike između tri najčešće vrste glavobolje.

Klaster glavobolje

Prema dr Ahmedu, klaster glavobolje su „najbolnije“ i „najteže za lečenje“. One se javljaju u epizodana tokom dana, i to mogu trajati nedeljama ili čak mesecima.

- Bol se obično javlja na jednoj strani glave i obično oko jednog oka. Epizode ​​mogu da nastanu veoma brzo i mogu se vrlo brzo završiti, ali mogu da traju od 15 minuta pa sve do tri sata - kaže dr Ahmed.

Takođe, dodaje on, možete iskusiti znojenje lica, a zahvaćeno oko može postati bolno.

Doktor napominje da kod ovih glavobolja pomaže terapija kiseonikom, ali i terapija specijalnim uređajem koji isporučuje električne impulse koji pomažu u ublažavanju bolova. Medikamenti takođe mogu pomoći onima koji pate od dugotrajnih klaster glavobolja, pa je veoma važno potražiti savet lekara kako bi prepisao odgovarajuču terapiju.

kod klaster glavobolja bol se obično javlja na jednoj strani glave i obično oko jednog oka
kod klaster glavobolja bol se obično javlja na jednoj strani glave i obično oko jednog okafoto: Shutterstock

Tenzione glavobolje

Tenzione glavobolje mogu učiniti da se osećate kao da vam je glava "stisnuta", pri čemu se bol često javlja sa obe strane glave, a ponekad utiče i na lice i vrat.

Dr Ahmed objašnjava da su ove glavobolje obično izazvane stresom, unosom kofeina ili problemima sa mišićima. Da biste se uhvatili u koštac sa njima, ključno je utvrditi i rešiti osnovni uzrok, iako postoje i drugi tretmani kao što je akupunktura.

Pacijenti sa migrnama često se žale i na ukočen vrat
Pacijenti sa migrnama često se žale i na ukočen vratfoto: Shutterstock

Migrene

Kada je reč o migrenama, dr Ahmed je istakao da oboleli obično osećaju bol samo na jednoj strani glave i da mogu iskusiti dodatne simptome kao što su često mokrenje i stalni umor, a pacijenti se često žale i na ukočen vrat.

On je istakao da ljudi mogu primetiti "znake upozorenja" pre nego što se migrena javi, uključujući osećaje "probadanja iglicama", a neki pojedinci mogu čak početi da osećaju vrtoglavicu ili da imaju poteškoće u govoru.

- Migrene mogu biti veoma teške za lečenje koje je često veoma složeno - ističe dr Ahmed.

On napominje da glavobolje nikada ne treba zanemariti, posebno ako su nove, ako se javljaju često ili uočavate neke promene u njihovom pojavljivanju. Zato je važno da ih ne zanemarujete i da se obavezno posavetujuete sa vašim lekarom oko odgovarajućih terapija.

Prenela: O.M.

(izvor: Mirror.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track