Rak debelog creva, treći najčešći oblik kancera u SAD-u, sve više se javlja među mlađim osobama tokom poslednjih dve decenije. Ovo obuhvata dva tipa kancera: rak kolona, koji se razvija u velikom crevu, i rak rektuma, koji nastaje u poslednjem delu velikog creva poznatom kao rektum.

Dr Derek Ebner, gastroenterolog u Mejo Klinici, ističe da se rak debelog creva sve više pojavljuje kod ljudi mlađih od 50 godina, posebno rak rektuma. On ističe važnost prepoznavanja upozoravajućih znakova raka debelog creva i naglašava da ne treba odugovlačiti s medicinskim tretmanom.

- Ranije je rak debelog creva podjednako zahvatao kolon i rektum, ali posebno kod slučajeva raka debelog creva kod osoba mlađih od 50 godina primećujemo veće stope raka rektuma - kaže dr Ebner.

Znakovi i simptomi raka debelog creva

Dr. Ebner navodi četiri ključna simptoma koji su identifikovani kod osoba mlađih od 50 godina kod kojih je dijagnostikovan rak debelog creva.

- Abdominalni bol, proliv, uočavanje krvi prilikom pražnjenja creva, kao i anemija uzrokovana nedostatkom gvožđa - kaže on.

Doktor Ebner napominje da gubitak krvi nakon pražnjenja creva, čak i ako nije vidljiv golim okom, može dovesti do niskih nivoa gvožđa.

- Ako na testu krvi, na primer, uočimo znake anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa, to mora da nas podstakne da dalje istražujemo.

Iako može biti neprijatno, doktor Ebner ističe: "Ako imate bilo koji od navedenih simptoma, treba da to podelite sa zdravstvenim radnikom. Samo na taj način, lekari mogu da sprovedu potrebne korake, a to može dovesti do rane terapije i boljih ishoda."

kolorektalni-kancer-shutterstock-2309636593.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Kako da smanjite rizik od raka debelog creva?

- Pridržavanje zdravog načina života je ključno. Vodite računa o zdravoj ishrani, budite fizički aktivni, to su svakkao mere prevencije. Međutim, drugi ključ je da budete veoma pažljivi prema simptomima ukoliko se pojave, a zatim i da se podvuče važnost skrininga - kaže dr Ebner.

Skrining: Razgovarajte sa svojim zdravstvenim timom o skriningu kolorektalnog karcinoma

Vežbanje: Ciljajte na 30 minuta vežbanja svakog dana

Ishrana: Jedite voće, povrće i integralne žitarice

Težina: Održavajte zdravu težinu

Način života: Ne pušite, ograničite konzumaciju alkohola

Alarmantna statistika

U Srbiji rak debelog creva je drugi vodeći uzrok umiranja (iza raka pluća) u muškoj, a treći (iza raka dojke i raka pluća) u ženskoj populaciji. Svake godine u Srbiji je od raka debelog creva oboleli više od 4.500 ljudi.

Izvor: Klinika Mejo / Zdravlje.Kurir.rs