Konac za zube je deo oralne higijene koji uspešno obavlja onaj deo posla koji ne može četkica. On čisti prostor između zuba i na taj način sprečava brojna neprijatna upalna stanja i oboljenja desni i njihovo krvarenje. Pored nepotpune higijene, krvarenje desni može ukazivati i na nedostatak određenih vitamina, ali i druge zdravstvene probleme.

Uobičajeno je da desni krvare s vremena na vreme, ali ne redovno, a sasvim logično objašnjenje iza ove činjenice dale su dr Saša Ros, parodontolog i dr Eni Klemons, stomatolog.

Naime, prema mišljenju ovih stručnjaka, neredovno čišćenje zubnim koncem najčešće je glavni uzrok krvarenja desni. Četkanje nije dovoljno, a bez rutine čišćenja koncem, bakterije, kamenac i plak počinju da se gomilaju duž linije desni.

Kao rezultat toga, često dolazi do pojave gingivitisa i iritiranih, otečenih desni koje lako krvare tokom čišćenja koncem ili četkanja. Gingivitis koji se ne kontroliše može prerasti u parodontalnu bolest, što za sobom povlači niz zdravstvenih problema.

Krvarenje desni se može javiti i zbog određenih zdravstvenih stanja kao što su loše kontrolisan dijabetes, leukemija i hemofilija. Pored toga, nedostatak vitamina C i K može se odraziti i kao krvarenje. Vitamin C pomaže u rastu i oporavku tkiva i istovremeno jača kosti i zube, dok vitamin K pomaže u zgrušavanju krvi.

bol-tokom-pranaja-zuba-shutterstock-1061463662.jpg
Shutterstock 
Gingivitis koji se ne kontroliše može prerasti u parodontalnu bolestfoto: Shutterstock

Pored ovih problema i gingivitisa koji je najčešći uzroka krvarenja zuba prilikom čišćenja koncem, drugi uzroci mogu uključivati:

Nepravilna tehnika pranja

Nepravilna tehnika čišćenja konca takođe može izazvati krvarenje desni. Da biste izbegli ovu neprijatnu situaciju:

  • koristite konac dužine između 40 i 50 cm
  • omotajte ga oko oba srednja prsta i koristite palčeve i kažiprste kako biste držali konac čvrstim tokom upotrebe
  • postavite konac između dva zuba i lagano ga pomerajte gore-dole duž zakrivljenosti svakog zuba. Istovremeno, pazite da ne idete predaleko u desni

Na tržištu postoje razne vrste zubnog konca, ali uglavnom razlikujemo voštani konac koji je obično tanji i glatkiji od nevoštanog konca i idealan je za one ljude koji imaju uske razmake između zuba. Konac bez voska je deblji i može biti dobar za uklanjanje plaka. Namenjen je onima koji nemaju tako uske razmake između dva zuba.

cetkica-za-zube-shutterstock-2324698841.jpg
Shutterstock 
Način na koji peremo zube i četkica koju koristimo izuzetno su važni faktori da li ćemo desni krvariti ili nefoto: Shutterstock

Loša četkica za zube

Poznato je da bi idealno trebalo da peremo zube posle svakog obroka, međutim, dva puta dnevno ujutru i uveče je minimum koji treba poštovati. Istovremeno, način na koji peremo zube i četkica koju koristimo izuzetno su važni faktori da li ćemo desni krvariti ili ne. Preveliki pritisak četkice na zube prilikom pranja ili njena gruba dlaka takođe može biti jedan od uzroka krvarenja.

Promena u hormonima

Priliv hormona kao što je progesteron može povećati protok krvi, što može dovesti do upale ili krvarenja desni. Pored menstrualnog ciklusa, krvarenje desni kod žena može se pojaviti i ako:

  • uzimate kontracepciju
  • tokom trudnoće
  • zbog menopauze, ali i
  • puberteta (bez obzira na pol deteta)

Kako zaustaviti krvarenje?

Najbolji način da sprečite krvarenje je da redovno koristite zubni konac. Pored toga, poseta stomatologu radi čišćenja zuba dva puta godišnje takođe može sprečiti nakupljanje plaka i kamenca.

Prenela: O.M.

(izvor: zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs)