Mnoge stvari mogu izazvati bol ispod jednog ili oba pazuha, uključujući naprezanje mišića, otečene limfne čvorove ili, u nekim slučajevima, rak. Pronalaženje uzroka može biti ključno za izbegavanje komplikacija.

Uzroci bolova u pazuhu mogu se kretati od manjih problema kao što su iritacija kože od brijanja i povlačenja mišića do ozbiljnih stanja kao što je rak dojke.

Upala mišića

Nekoliko mišića u grudima i rukama može izazvati bol u pazuhu usled prekomerne aktivnosti ili povrede.

Povreda velikog grudnog mišića (veliki mišić grudnog koša koji ulazi u rame) može se desiti dok se bavite sportom ili dižete tegove. Možete da napnete mišić nadlaktice tokom neke fizičke aktivnosti, kao što su bejzbol ili tenis.

Ako istegnete bilo koji od ovih ili drugih mišića grudnog koša ili nadlaktice, mogli biste da osetite bol u pazuhu.

Lečenje istegnutog mišića obično uključuje hladne obloge i odmor prvih nekoliko dana. Kako se bol smanjuje, možete koristiti i tople obloge kako biste poboljšali cirkulaciju u tom području. Lagano istezanje takođe može povećati cirkulaciju.

uvecani-limfni-cvorovi-shutterstock-2233892083.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Otok limfnih čvorova

Vaš limfni sistem je mreža čvorova ili žlezda po celom telu. Ovi čvorovi proizvode tečnost koja pomaže u borbi protiv infekcija.

Mnogi limfni čvorovi su prisutni u blizini vašeg pazuha sa obe strane, a ako oni oteknu, mogu izazvati bol. Ovo se obično dešava kada se vaše telo bori sa patogenom ili zbog drugih vrsta poremećaja limfnih čvorova ili bolesti koje utiču na limfne čvorove.

Neki od mogućih uzroka otečenih limfnih čvorova uključuju:

  • virusne infekcije poput gripa
  • limfedem
  • HIV
  • limfadenitis (uvećani limfni čvorovi usled prisustva infekcije u organizmu)
  • ekcem herpetikum
  • herpes zoster
  • infekcija kože
  • leukemija ili rak kože, kao što su melanom ili sarkom

Poremećaji limfnih čvorova mogu izazvati oticanje ruke ili pazuha. Ako utiču na druge limfne čvorove, može doći do bola ili otoka u stomaku ili nogama. Lečenje otečenih limfnih čvorova zavisi od uzroka.

samopregled-dojki-shutterstock-2017468079.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Rak

Dok rak može izazvati otečene limfne čvorove, on takođe može izazvati bol u pazuhu na druge načine. Na primer, rak dojke može izazvati oticanje pazuha, dojke ili ključne kosti. Ako primetite bol ili osetite kvržicu na ovim mestima, u najkraćem roku zakažite pregled.

Drugi karcinomi takođe mogu uticati na područje pazuha, kao što je kožni limfom T-ćelija, koji može izazvati i otečene limfne čvorove i iritaciju kože ispod ruke.

Autoimune bolesti

Autoimune bolesti mogu da izazovu upalu vaših limfnih čvorova ili da upalu nerava i zglobova na rukama i ramenima.

takvi primeri uključuju:

  • lupus
  • reumatoidni artritis
  • psorijazu
  • sarkoidozu
  • autoimuni limfoproliferativni sindrom

Nervni poremećaji

Disfunkcija aksilarnog nerva, koja je vrsta periferne neuropatije, može izazvati bol u pazuhu.

Konkretno, možete doživeti disfunkciju radijalnog nerva ili stegnuti nerv. Vaš radijalni nerv počinje na vašem pazuhu i ide niz ruku do šake. Oštećenje ovog nerva može se osećati kao utrnulost, ali u zavisnosti od uzroka, može izazvati i bol.

Autoimuna bolest je jedan od mogućih uzroka neuropatije. Ostali uključuju:

  • ozbiljne povrede
  • dijabetes
  • zloupotreba alkohola
  • neželjeni efekti lekova
  • infekcija
osip-ispod-pazuha-shutterstock-2214387893.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Osip na koži

Osip na koži ispod ruku može izazvati bol u pazuhu. Ovo može uključivati alergijsku reakciju u predelu pazuha na proizvode kao što su dezodoransi ili deterdženti za pranje veša, poznate kao kontaktni dermatitis.

Bakterijska infekcija kao što je lišaj ili gljivična infekcija kao što je kožna kandidijaza takođe mogu izazvati bol u pazuhu.

Lipom

Lipom je izraslina masnog tkiva ispod kože koja obično nije kancerogena. Može se razviti i u pazuhu.

Obično je bezopasan i ne zahteva lečenje. Takođe obično nije bolno. Međutim, možda ćete osetiti bol, posebno ako pritisnete kvržicu kada spuštate ruku.

Ako vam izaziva značajnu nelagodnost, obratite se svom lekaru, jer postoje tretmani i možda je moguće ukloniti ga. Takođe je dobra ideja isključiti druge ozbiljnije uzroke, kao što je rak.

urasla-dlaka-shutterstock-128001692.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Urastanja dlaka

Kada se brijete, krajevi vaših malja mogu postati otupljeni, zbog čega je veća verovatnoća da će se ponovo uvijati i rasti u kožu umesto da ka spolja. Ovo može dovesti do urastanja dlake.

Urasle dlake se mogu razviti bilo gde da uklonite dlake. Mogu izazvati nelagodnost i postati bolnije ako se pretvore u ciste ili inficiraju, a često im je potreban i medicinski tretman kako bi se sanirala infekcija.

Bolest perifernih arterija

Bolest perifernih arterija je suženje vaših manjih arterija u rukama i nogama. To uzrokuje da krv sa manje kiseonika stigne do mišića i tkiva vaših udova.

Bol u mišićima javlja se između ostalog ada mišićima nedostaje kiseonik. Ako imate bolest perifernih arterija u jednoj ili obe ruke, možda ćete osetiti bol u pazuhu.

Različiti lekovi i promene načina života, kao što su redovno vežbanje i uravnotežena ishrana, mogu pomoći u upravljanju ovim stanjem.

dezodorans-shutterstock-1313811875.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Kada je bol u pazuhu razlog za brigu?

Ako osetite pogoršanje bolova u pazuhu i vam bol onemogućava da normalno funkcionišete, važno je da se obratite lekaru.

Određeni simptomi i bol u pazuhu zahtevaju pregled, uključujući produženo oticanje ili tvrde kvržice u pazuhu ili bilo koji bolan osip na koži koji ne nestaje. Pored toga, ako imate druge neobične simptome, odmah se obratite lekaru.

Može li dezodorans izazvati bol u pazuhu?

Dezodorans može izazvati bol u pazuhu ako ste alergični ili preosetljivi na bilo koji od njegovih sastojaka.

Može li bol ispod pazuha biti povezan sa srcem?

Kada doživite srčani udar, moguće je da osetite bol u ramenu i pazuhu. Srčani udar je stanje opasno po život, a njegovi simptomi uključuju:

  • bol u grudima
  • otežano disanje
  • bol u ruci ili ramenu
  • mučnina
  • znojenje
  • vrtoglavica

Ako vi ili neko oko vas osetite simptome srčanog udara, odmah pozovite hitnu pomoć.

Prenela: O.M.

(izvor: Healthline/Zdravlje.Kurir.rs)