Rak vagine je retka vrsta raka koja počinje u ćelijama koje oblažu vaginu, a simptomi su uglavnom teško uočljivi u ranim fazama bolesti. Češći kod osoba starijih od 60 godina, a dominantni tip je skvamozni karcinom, koji čini oko 90 odsto svih slučajeva.

Rak vagine često počinje kao prekancerozno stanje poznato kao vaginalna intraepitelna neoplazija (VAIN). U ovoj fazi, jedini znak bolesti je abnormalni izgled ćelija na unutrašnjem sloju vagine, bez vidljivih simptoma koje biste mogli da osetite ili primetite. VAIN se razvija sporo i mogu da prođu godine pre nego što se pretvori u kancer.

Rani simptomi

U početnim fazama, kancerogene ćelije su prisutne u sluzokoži vagine, ali obično ne izazivaju nikakve simptome. Ovo često otežava rano dijagnostikovanje. Međutim, kada ove ćelije prodru dublje u tkivo, imaju tendenciju brzog rasta i širenja, naročito u tim ranim fazama. Ova faza može da izazove sledeće simptome:

profimedia0335507489.jpg
Profimedia 
krvarenje je često prvi simptomfoto: Profimedia

Odmakli simptomi

Ako se rak ne otkrije na vreme, moguće je da se proširi, metastazira na druge delove tela. Kada se to desi, verovatno ćete osetiti ozbiljnije simptome:

Važno je napomenuti da ovi simptomi mogu da budu i znak infekcije.

polipi-na-materici-shutterstock-2105228816.jpg
Shutterstock 
redovni pregledi su jedini način da se bolest otkrije na vremefoto: Shutterstock

Kada posetiti lekara?

Obratite se lekaru ako primetite bilo koji od navedenih simptoma, uključujući promene u sekretu, krvarenje ili ako osetite kvržicu u vagini. S obzirom na to da se ozbiljni simptomi raka vagine obično javljaju tek u kasnijim fazama, važno je da redovno idete na preventivne ginekološke preglede, Papanikolau test i kolposkopiju.

U osnovi većine slučajeva raka vagine nalazi se HPV infekcija (humani papiloma virus) i na njenom sprečavanju, vakcinacijom, se poslednjih godina bazira prevencija.

Pripremila: N.L.

Izvor: Health.com/Zdravlje.kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija KAKO SE DOBIJA RAK GRLIĆA MATERICE! Zakić otkrila: Ne nastaje preko noći, potrebno je 5 do 10 godina da bi nastao