Uobičajeni simptom koji se javlja pre infarkta miokarda je bol u grudima, međutim ovaj simptom je češći kod muškaraca. Kod žena postoje mnogi nespesifični simtomi koji takođe ukazuju na ovaj problem. Evo na šta je važno obratiti pažnju.

Infarkt miokarda ima veoma složene tipične i netipične simptome, pa je pacijentu teško da ih prepozna, posebno jer se simtpomi mogu razlikovati kod muškaraca i žena.

- Kod žena se može javitiosećaj mučnine, povraćanje, preznojavanje, nespecifične teskobe u grudnim košu koje nisu klasični bolovi, a takođe se dešavaju i bolovi u leđima, stomaku, vratu i vilici - kaže dr Tamara Urošević, kardiolog.

Zbog toga je veoma bitno da ako žene osete neki od ovih tegoba da se jave svom kardiologu.

Rizik od kardiovaskularnih problema veći u menopauzi

Takođe, istraživanja navode da šanse za razvoj kardiovaskularnih problema, kao što su srčani udar ili moždani udar, naglo rastu nakon što žene prođu kroz menopauzu, piše magazin Health.

Žene u menopauzi sklonije su srčanim problemima jer imaju niži nivo estrogena, koji drži "loš" holesterol pod kontrolom i obavlja druge funkcije koje štite srce.

Zbog toga što se neki simptomi infarkta preklapaju sa drugim zdravstvenim problemima, proruka stručnjaka je da posetite kardiologa ako imate zdravstvene probleme koji traju uprkos lečenju.

shutterstock-2281774387.jpg
Shuterstock 
foto: Shuterstock

ALARMANTNA STATISTIKA

Nažalost, svaki peti pacijent ne preživi akutni infarkt, a prema podacima Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” iz 2021. godine, više od 55.000 ljudi u Srbiji umrlo je od kardiovaskularnih bolesti.

Priredila: O.M.

(izvor: Instagram - Puls Kardiološki centar/Health.com/Zdravlje.Kurir.rs)