5 skrivenih znakova metaboličkog sindroma: Od umora do utrnulosti i stalne žeđi
Foto: Shutterstock

slušajte svoje telo

5 skrivenih znakova metaboličkog sindroma: Od umora do utrnulosti i stalne žeđi

Bolesti -

Metabolički sindrom je skup simptoma koji povećavaju rizik od hroničnih bolesti, poput srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i moždanog udara.

Simptomi metaboličkog sindroma uključuju povećana obim struka, povišen krvni pritisak, visok nivo šećera u krvi, povišeni nivoi triglicerida, kao i nizak nivoi HDL (dobrog) holesterola.

Problem je u tome što, ako ne obavljate redovne pretrage krvi, možda nećete znati da li imate problema sa nivoom šećera u krvi ili lipidima – i možda uopšte nećete biti svesni da imate metabolički sindrom. Iako se ovi parametri koriste za dijagnozu metaboličkih bolesti, postoje i suptilniji znakovi koji mogu da ukažu na problem.

Evo na šta treba obratiti pažnju.

Uvek ste žedni

Dijetetičarka Keri Konlon ističe da je jedan od kriterijuma za metabolički sindrom povišen nivo šećera u krvi na ili iznad 5,6 mmol/L, što može da ukazuje na insulinsku rezistenciju.

- Prekomerna žeđ i povećana potreba za mokrenjem su rani znaci upozorenja da je nivo šećera u krvi možda iznad normalnog. Ako često osećate žeđ i ne možete da je utolite, proverite glukozu - opominje.

neutoljiva žeđ može da bude simptom insulinske rezistencije
neutoljiva žeđ može da bude simptom insulinske rezistencijefoto: Shutterstock

Uvek se osećate umorno

Osećate se iscrpljeno sve vreme i niste sigurni zašto? Postoji mnogo potencijalnih razloga za to, od lošeg sna, neuravnotežene ishrane i stresa do problema sa štitnom žlezdom, a možda imate i povišeni šećer u krvi.

Primećujete promene na koži

Ukoliko ste primetili veće promene na koži, to bi mogao da bude skriveni znak da imate metabolički sindrom. Izrasline mogu da nastanu kao rezultat starenja ili drugih faktora, ali su takođe povezane sa dijabetesom i insulinskom rezistencijom.

oko svih promena na koži se konsultujte sa lekarom
oko svih promena na koži se konsultujte sa lekaromfoto: Shutterstock

Još jedan znak metaboličkog sindroma su tamne, mekane mrlje na koži. Često se razvijaju na zadnjem delu vrata, pazuha i prepona. Konsultujte se sa dermatologom pri pojavi bilo kakvih promena na koži.

Osećate peckanje i utrnulost u nogama

Ako često osećate bol, peckanje i utrnulost u stopalima, možda imate metabolički sindrom.

- Rezistencija na insulin, visok krvni pritisak, povišeni šećer u krvi i abnormalni nivoi holesterola mogu da oštete nerve i krvne sudove donjih ekstremiteta, što dovodi do periferne neuropatije i vaskularnih bolesti - kaže dr Adam Hočkis.

Česte glavobolje

Postoji mnogo uzroka glavobolja, kao što su dehidracija, stres i prekomerno korišćenje telefona i drugih elektronskih uređaja, ali bi bol u glavi, posebno u potiljku, mogao da bude povezan i sa hipertenzijom. Oba stanja mogu da imaju slične uzroke, zbog čega se često javljaju zajedno.

glavobolje su ponekad prvi znak hipertenzije
glavobolje su ponekad prvi znak hipertenzijefoto: Shutterstock

Šta bi trebalo da preduzmete?

Osim što bi trebalo da posetite lekara, okrenite se mediteranskoj ishrani, unosite više vlakana, budite fizički aktivni, probajte da smanjite stres i ostavite duvan, ako ste pušač.

Pripremila: N.L.

Izvor: Eatingwell.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track