Stvaranje peska u bubrezima nastaje tiho i bez najave: Ovih 5 simptoma ga odaje kad se već nataloži
Foto: Shutterstock

gde mu mesto nije

Stvaranje peska u bubrezima nastaje tiho i bez najave: Ovih 5 simptoma ga odaje kad se već nataloži

Bolesti -

Stvaranje peska nastaje tiho, podmuklo i bez najave, da bi se na kraju oglasilo nepodnošljivim, žestokim bolom u donjem delu leđa, naročito ako uzrokuje upalu ili ako je prisutan u većim količinama.

Pesak u bubrezima se javlja kod oba pola, kod muškaraca tri puta češće nego kod žena, ali se učestalost kod žena povećava poslendjih godina. Mogući razlozi su promena u ishrani, gojaznost, visok krvni pritisak. Ovo stanje je češće u predelima sa suvom i tolom klimom, tamo gde u ishrani dominiraju so i mesne prerađevine.

Najčešće se javlja između treće i pete decenije života, a u oko 50 odsto slučajeva se ponavlja u prvih pet godina od trenutka postavljanja dijagnoze. Nije zanemarljiv ni procenat ljudi kod kojih može doći do oštećenja bubrežne funkcije.

Kako se otkriva?

Prisustvo peska u bubregu se otkriva slučajno, pri rutinskim ultrazvučnim pregledima stomaka ili urinarnog trakta. Pacijenti često nemaju nikakve tegobe, ponekad se dešava da imaju samo osećaj težine u slabinskom delu leđa.

bol se javlja u donjem delu leđa ili sa strane
bol se javlja u donjem delu leđa ili sa stranefoto: Shutterstock

5 simptoma koji ukazuju na pesak u bubrezima

Ipak, nakon što se nataloži, pesak može da razvije sledeće simptome:

  • Bol u donjem delu leđa ili sa strane koji može da bude tup i postojan ili oštar, naročito kada pesak prolazi kroz urinarni trakt
  • Često mokrenje u malim količinama
  • Zamućena mokraća koja može da sadrži tragove krvi
  • Bol ili peckanje prilikom mokrenja koji su često prisutni kada pesak prolazi kroz mokraćne kanale
  • Mučnina ili povraćanje mogu da se pojave zbog bolova ili iritacije urinarnog trakta

Ovi simptomi mogu da ukazuju na prisustvo peska u bubrezima, ali se mogu javiti i kod drugih bubrežnih problema. Ukoliko se pojave, najbolje je bez odlaganja konsultovati se sa lekarom.

Šta je prevencija?

Najvažnije je piti dovoljno vode, najmanje dva do tri litra tokom dana. Tečnost pomaže u izbacivanju peska, a istovremeno sprečava njegovo nastajanje. Osim toga, za izbacivanje peska preporučuje se i kretanje, odnosno penjanje uz stepenice i vožnja bicikla. Protiv infekcije preporučuju se sve vrste čajeva, a posebno uvin, čaj od brusnice i peteljki trešanja. Alkohol bi trebalo izbegavati, osim piva u umerenim količinama, jer je diuretik.

Pripremila: Nataša Lazović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track