Urtikarija ili koprivnjača je kompleksno kožno oboljenje koje često izaziva nelagodu, stres i otežava svakodnevni život onih koji se suočavaju s njom.

Koprivnjaču karakteriše pojava crvenih, otečenih osipa na koži, praćenih jakim svrabom. Razumevanje simptoma, dijagnostika, lečenje i uticaj na svakodnevni život pacijenata i njihovih porodica igraju ključnu ulogu u upravljanju urtikarijom.

Šta je urtikarija

Urtikarija, takođe poznata kao koprivnjača, predstavlja reakciju kože koja dovodi do pojave oteklih, crvenih tačkica na koži. Ovi osipi, poznati kao kvržice, često su praćeni izuzetno jakim svrabom. Obično se javljaju naglo i mogu da se pojave na različitim delovima tela. Urtikarija može da bude akutna ili hronična. Akutna urtikarija traje kraće od šest nedelja, dok hronična varijanta traje duže, često mesecima ili godinama.

Više o oboljenju

Urtikarija može da se javi kao odgovor na različite okidače. To mogu da budu alergije na hranu, kontakt sa određenim materijalima ili supstancama, kao i emocionalni stres. Međutim, u najvećem broju slučajeva uzrok ostaje nepoznat. Reakcija kože nastaje kao rezultat otpuštanja histamina i drugih supstanci koje izazivaju oticanje i svrab.

trudnica-shutterstock-1904409550.jpg
Shutterstock 
Koprivnjača se može javiti po prvi put tokom trudnoćefoto: Shutterstock

Izazov za trudnice

Koprivnjača se može javiti po prvi put tokom trudnoće, iako žena nikada ranije nije imala slične simptome. Ovaj osip, praćen intenzivnim svrabom i crvenilom, obično se spontano povlači nakon porođaja. Koprivnjača je jedna od retkih bolesti koja se može javiti specifično u trudnoći, poput holestaze trudnoće i PUPP osipa (polimorfna erupcija trudnoće). Uprkos neprijatnostima, ovo stanje uglavnom ne ostavlja dugoročne posledice i nestaje po završetku trudnoće.

Simptomi koprivnjače

Simptomi urtikarije su raznovrsni i mogu da budu izuzetno neprijatni za pacijente. Ova kožna bolest često izaziva niz simptoma koji mogu da budu fizički i emocionalno opterećujući.

shutterstock-2113715915.jpg
Shutterstock 
Svrab koji prati urtikariju može da bude izuzetno jak i nepodnošljivfoto: Shutterstock

Fizički simptomi

  • Crvene, otekle kvržice: Ovo je najuočljiviji simptom urtikarije. Kvržice se obično javljaju na površini kože i često se pojavljuju naglo. One mogu da budu različitih veličina i oblika, od manjih tačkica do većih oteklina. Ovi osipi mogu iznenada da nestanu i ponovo se pojave na drugom mestu.
  • Intenzivan svrab: Svrab koji prati urtikariju može da bude izuzetno jak i nepodnošljiv. Ovaj svrab često je jedan od najizazovnijih simptoma, jer može da bude toliko intenzivan da ometa svakodnevne aktivnosti i često narušava san i odmor.
  • Peckanje: Pored svraba, osobe koje pate od urtikarije mogu da imaju senzaciju peckanja ili pečenja na mestima gde se osip pojavljuje. Ovo može dodatno da pogorša nelagodu i oteža podnošenje simptoma.

Emocionalni i psihološki uticaj simptoma

Osobe koje pate od urtikarije suočavaju se s brojnim izazovima u svakodnevnom životu.

shutterstock-2234843221.jpg
Shutterstock 
emotivne tegobe su čest pratilac, naročito ako je koprivnjača na vidljivim mestimafoto: Shutterstock
  • Stres i anksioznost: Konstantan svrab i prisustvo osipa mogu da budu izuzetno stresni, što može da dovede do povećane anksioznosti i osećaja frustracije. Ovaj emocionalni teret može da utiče na kvalitet sna i opšte blagostanje pacijenta.
  • Smanjeno samopouzdanje: Osobe sa urtikarijom mogu da se osećaju nesigurno zbog izgleda kože i straha od javnog izlaganja. To može da dovede do smanjenog samopouzdanja i socijalne izolacije.
  • Uticanje na svakodnevni život: Intenzivni svrab i nelagoda mogu da ometaju svakodnevne aktivnosti. Ometanje sna može da dovede do umora i nedostatka koncentracije, što može da ima uticaj na produktivnost i kvalitet života.

Dijagnostika urtikarije

Dijagnoza urtikarije obično se postavlja na osnovu fizičkog pregleda kože i medicinske anamneze. Lekar će verovatno tražiti detaljnije informacije o okidačima ili situacijama koje su prethodile pojavi osipa. U nekim slučajevima, se preporučuju dodatni testovi, poput testiranja alergija ili krvnih testova, kako bi se identifikovali specifični okidači.

lekovi-shutterstock-2369165017.jpg
Shutterstock 
Antihistaminici se često koriste za smanjenje svrabafoto: Shutterstock

Lečenje koprivnjače

Lečenje urtikarije usmereno je na ublažavanje simptoma i sprečavanje novih epizoda osipa. Antihistaminici se često koriste za smanjenje svraba i otekline. U težim slučajevima, lekari mogu da preporuče kortikosteroide ili druge lekove kako bi se kontrolisali simptomi. Pored toga, promena životnog stila kako bi se izbegli poznati okidači može da bude deo terapije.

Preventivne mere

Izbegavanje poznatih okidača može da bude ključno za sprečavanje ponovnih epizoda urtikarije. Praćenje simptoma i identifikacija situacija ili supstanci koje izazivaju reakciju kože mogu da pomognu u smanjenju rizika od novih osipa. Uz to, strategije za upravljanje stresom mogu da budu korisne, jer stres može da bude okidač za urtikariju kod nekih pacijenata.

Za sve dodatne informacije obratite se Nacionalnom udruženju za pomoć i podršku osobama sa alergijma, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani - Alergija i ja.

Pripremila: N.L.

Izvor: Alergijaija.com/zdravlje.kurir.rs