Moždani udar odnosno migrenski infarkt može da se javi i kao komplikacija nelečene tj. "zapuštene" migrene.

- Jedna od najznačajnijih komplikacija nelečene tj. "zapuštene" migrene jeste moždani udar, odnosno migrenski infarkt. Tokom EEG dijagnostike kod osoba sa dugogodišnjom migrenom, često se registruju talasi koji se mogu klasifikovati kao "vaskularni", i tada se pored leka koji blokira pražnjenje serotonina uvodi još jedan iz grupe lekova koji poboljšavaju moždanu cirkulaciju. Glavni faktori rizika za ovu komplikaciju migrene su prekomerna fizička aktivnost poput dizanja tegova, konzumiranje alkohola i/ili upotreba psihoaktivnih supstanci, ali i korišćenje kontraceptivnih pilula - objašnjava prim. dr Ivan Mihaljev, specijalista neurologije i klinički neurofiziolog.

Povećani rizik od migrenskog infarkta imaju ženske osobe sa migrenom koje koriste oralne kontraceptive.

3722172-migrenashutterstock1233219664-edit.jpg
Shutterstock 
Napad migrene obično traje između četiri sata i 72 satafoto: Shutterstock

Migrena je nasledna bolest, kod koje čak u 70% slučajeva osobe sa migrenom imaju najmanje jednog najbližeg člana porodice koji takodje pati od migrene

Simptomi migrene

Migrena je primarna glavobolja koju pored ponavljanih napada bola, karakterišu brojni prateći simptomi i znaci (mučnina, povraćanje, povećana osetljivost na svetlost, buku i mirise), zbog čega kažemo da je migrena mnogo više od same glavobolje.

- U pitanju je nasledna bolest, kod koje čak u 70% slučajeva osobe sa migrenom imaju najmanje jednog srodnika prvog stepena (najbližeg člana porodice) koji takodje pati od migrene.Leči se lekovima za profilaksu migrene, u koje spadaju pojedini antidepresivi i antiepileptici, a metoda izbora za dijagnostikovanje migrene je elektroencefalografija (EEG).

Pripremila: Violeta Nedeljković