Dok se o karcinomima pluća, dojke, grlića materice ili jajnika često govori, rak štitne žlezde može da ima podjednako ozbiljan uticaj na zdravlje. Štitna žlezda, smeštena u donjem delu vrata, igra ključnu ulogu u regulaciji metabolizma, rada srca i mnogih drugih vitalnih funkcija organizma.

Vrste raka štitaste žlezde

Postoji nekoliko vrsta raka ove žlezde, a svaka se razlikuje po svojim karakteristikama i načinu na koji utiče na telo.

  • Papilarni rak štitaste žlezde: Najčešći oblik, čini više od 50 odsto svih slučajeva. Raste sporo i često se širi na limfne čvorove u vratu, ali i pored toga, ako se leči na vreme, prognoza je obično dobra.
  • Folikularni rak štitaste žlezde: Manje zastupljen oblik raka, koji uključuje i rak Hurtleovih ćelija. Ova vrsta češće zahvata organe poput pluća i kostiju i zahteva pažljivo praćenje zbog svoje invazivne prirode.
  • Medularni rak štitaste žlezde: Retka vrsta raka, povezana sa genetskim faktorima. Često zahteva hitnu intervenciju zbog svoje agresivnosti.
  • Anaplastični rak štitaste žlezde: Najređi i najagresivniji oblik raka, koji se brzo širi i zahteva hitno lečenje.
stitna-zlezda-shutterstock-1763288777.jpg
Shutterstock Hronična upala je jedan od faktora rizka

Uzroci i faktori rizika

Rak štitne žlezde može da se razvije zbog različitih faktora. Starost je jedan od značajnijih, jer je bolest češća kod osoba starijih od 40 godina, iako se može javiti i kod mlađih. Povećan rizik imaju osobe sa porodičnom istorijom raka štitne žlezde, posebno medularnog tipa, koji je često povezan s naslednim genetskim mutacijama.

Faktori rizika uključuju i prisustvo gušavosti (strume), hroničnu upalu štitne žlezde (kao što je Hašimoto tiroiditis), kao i nedostatak joda, koji može da dovede do problema sa funkcijom štitne žlezde. Zbog ovih faktora, redovni pregledi su ključni, naročito kod osoba koje primećuju simptome ili imaju porodičnu predispoziciju.

Simptomi raka štitaste žlezde

Simptomi raka štitaste žlezde mogu da budu nejasni i često se preklapaju sa drugim stanjima. Međutim, ako primetite sledeće tegobe, važno je obratiti se lekaru:

  • Bol ili otok u prednjem delu vrata
    Poteškoće sa disanjem ili gutanjem
    Stalni kašalj
    Umor, gubitak apetita, mučnina ili nenamerni gubitak težine
disanje-shutterstock-2266543099.jpg
Shutterstock Kašalj i otežano disanje mogu da budu neki od simtoma

Dijagnoza i lečenje

Kada se dijagnostikuje rak štitaste žlezde, lečenje zavisi od vrste i stadijuma bolesti. Operacija je glavni oblik lečenja. Najčešće se radi totalna tireoidektomija (uklanjanje cele žlezde), dok se u blažim slučajevima može izvesti delimično uklanjanje. Dalje terapije uključuju:

  • Radioaktivni jod za uništavanje preostalog tkiva žlezde
    Zračenje ili hemoterapija za agresivnije oblike raka
    Ciljana terapija u slučajevima uznapredovale bolesti

Svaki pacijent zahteva individualno prilagođen plan lečenja. Zahvaljujući napretku medicine, čak i agresivni oblici raka mogu se uspešno lečiti, što značajno poboljšava kvalitet života pacijenata.

Pripremila: N.L.

Izvor: Onlymyhealth.com/zdravlje.kurir.rs