Koji su uzroci njihovog nastanka, kako izgledaju simptomi koji ukazuju na ovaj problem, kako se bolest dijagnostikuje i leči, pitali smo dr Mladena Miloševića, specijalistu opšte hirurgije. 

- Kao glavni uzrok nastanka analnih fisura se navodi tvrda stolica, posebno u kombinaciji sa napinjanjem prilikom stolice ili pak učestale dijareje, a ređe su uzroci kanceri završnog debelog creva ili zapaljenske bolesti creva - IBD - objašnjava dr Milošević. 

Koji su simptomi, kada bi trebalo da se obratimo lekaru?

Glavni simptom je oštar bol posle stolice, ponekad sa pojavom krvi na toalet papiru. Bol je dominantni simptom, koji pacijenta dovodi lekaru tj. hirurgu - proktologu. Vrlo često se ovi simptomi pripišu hemoroidima, pa je zato veoma bitan proktološki pregled jer se lečenje analnih fisura razlikuje od lečenja hemoroidalne bolesti.

Kako se dijagnostikuje analna fisura?

Postoji staro proktološko pravilo da se analna fisura samo gleda, ne pregleda se. To zapravo znači da se, zbog jakih bolova koje pacijent ima, analna fisura dijagnostikuje kliničkim pregledom tj. pažljivom inspekcijom analne regije, bez plasiranja anoskopa - endoskopskog instrumenta, koji se koristi za pregled završnog debelog creva. Kada se završi lečenje analne fisure, savet je pacijenta uputiti i na kolonoskopiju, budući da nekada, doduše ređe, analne fisure mogu biti i znak ozbiljnijih bolesti poput raka debelog creva ili zapaljenskih bolesti creva (Ulcerozni kolitis i Kronova bolest).

hronicni-zatvor-shutterstock-2149987697.jpg
Shutterstock Kao glavni uzrok nastanka analnih fisura se navodi tvrda stolica, posebno u kombinaciji sa napinjanjem prilikom stolice ili pak učestale dijareje

Kako se leče?

U početku se uvek savetuje konzervativno lečenje tj. upotreba određenih masti, najbolje na bazi nitroglicerina. Ova mast ima dvostruko dejstvo - relaksira unutrašnji analni sfinkter i tako smanjuje njegov spazam i poboljšava cirkulaciju u regiji gde je lokalizovana analna fisura i tako podstiče njeno zarastanje. U oko 90% slučajeva ova terapija bude efikasna. U preostalih 10% slučajeva, gde konzervativna terapija ne urodi plodom, neophodna je hirurška intervencija, a zlatni standard u hirurškom smislu je unutrašnja lateralna sfinkterotomija - operacija kojim se preseca deo mišića unutrašnjeg analnog sfinktera. U nekim uskim indikacijama, kod manjih fisura, izlečenje je moguće postići i injektovanjem botulinum toksina (botoxa) u mišić unutrašnjeg analnog sfinktera.

Kako pacijent da se ponaša posle operacije? 

Oporavak posle operacije je relativno brz i uglavnom je neophodno par dana mirovanja, a izvesno vreme je i dalje neophodna aplikacija masti, kao i dijetetski režim, kako bi stolica bila redovna i mekša, dok se fizičke aktivnosti u smislu treninga i sporta moraju odložiti par nedelja.

Da li fisure mogu da se vrate?

Analne fisure se mogu vratiti, posebno kada nisu pravovremeno diganostikovane i tretirane, zato je bitno njihovo rano otkrivanje i lečenje od stane hirurga-proktologa, kako bi se mogućnost recidiva svela na minimum.

Pripremila: Violeta Nedeljković