Bol u leđima i kukovima se često javlja istovremeno, tako da može biti teško pronaći pravi izvor bola. Rizik od bolova u kuku raste sa godinama, telesnom težinom i određenim životnim navikama.

Artritis

Bol i oticanje jednog ili više zglobova naziva se artritis. Postoji više od stotinu oblika, a najčešći su: osteoartritis, giht i reumatoidni artritis. Osteoartritis je najčešći oblik, uglavnom zahvata hrskavicu i vremenom značajno smanjuje njenu funkciju.

U veoma teškim slučajevima dolazi do potpunog oštećenja hrskavice, što znači da se trenje između dve kosti zgloba ne smanjuje. To dovodi do bolova u zglobovima, otoka, a ponekad i nepokretnosti.

Glavni faktori rizika za njen nastanak su starost, trauma, pol (češće se javlja kod žena), genetska predispozicija, često naprezanje zglobova i gojaznost.

Lečenje se zasniva na nekoliko smernica. Anti-inflamatorni lekovi zajedno sa lekovima protiv bolova i fizikalnom terapijom ponekad pomažu. U nekim slučajevima je neophodno hirurško lečenje.

shutterstock-2377114117.jpg
Shutterstock Bol i oticanje jednog ili više zglobova naziva se artritis

Diskus hernija

Diskus hernija je rezultat degenerativnih promena na intervertebralnom disku, hrskavičnom amortizeru koji se nalazi između dva pršljena. Ovi diskovi se mogu pomerati i lomiti. Prelomi ili oštećenja mogu nastati usled lošeg držanja, podizanja teškog tereta, uvrtanja, savijanja, povrede ili starosti.

Uz bol u donjem delu leđa, može doći do pritiska na nerv koji izaziva bol u kuku. Osim bolova, koji se šire duž noge, hernija može izazvati i neurološke simptome kao što su peckanje u nogama i slabost pojedinih mišićnih grupa noge.

Lečenje uključuje lekove protiv bolova ili terapiju, a ponekad i operaciju. Problemi sa diskom se javljaju često i ne mogu uvek da izazovu simptome.

Spinalna stenoza

To je suženje kičmenog kanala i otvor u kičmi, koji vrši pritisak na nerve. Uprkos nazivu, ovo stanje takođe može izazvati bol u kuku.

Starost je jedan od faktora rizika za nastanak ovog stanja, a najčešće se javlja kod osoba starijih od 60 godina. Ovo stanje neće uvek izazvati simptome, ali ponekad može dovesti do utrnulosti i bola.

Terapija uključuje fizijatra i antiinflamatorne lekove, a ako ništa ne pomaže - operaciju.

bol-shutterstock-1640766667.jpg
Shutterstock Sedentarni način života može izazvati bol u donjem delu leđa i kukovima

Sindrom sakroilijakalnog zgloba

To je zglob koji apsorbuje sve "udare" između gornjeg dela tela, karlice i nogu. Postoji mnogo uzroka za razvoj ovog stanja, kao što su padovi na zadnjicu, dugotrajno intenzivno vežbanje, gojaznost ili abnormalnosti u hodanju.

Ako je ovaj zglob povređen, može doći do bola u kuku i preponama. Lečenje može uključivati vežbe istezanja ili lekove protiv bolova. Ponekad injekcije steroida mogu pomoći protiv zapaljenog procesa.

Uganuća i istegnuća

Uganuće je povreda ligamenta koji povezuje više od dva zgloba, dok je istegnuća povreda mišića ili tetive. Rezultat svega ovoga može biti bol u kuku.

Pad ili povreda mogu biti uzroci, kao i iznenadna skretanja. Mogu izazvati bol, otok, grčeve, grčeve ili poteškoće u kretanju.

uklješteni nerv shutterstock_2387750285.jpg
Shutterstock Uklješteni nerv može oblikovati bol u leđima, nozi i kuku

Uklješten nerv

Uklješteni nerv u donjem delu leđa naziva se radikulopatija. Može se desiti ako se vaš disk pomerio i vrši pritisak na nerv. Uzrok mogu biti i promene koje se javljaju u starosti.

Uklješteni nerv može oblikovati bol u leđima, nozi i kuku. Lekar će uraditi neophodne preglede, a lečenje zavisi od toga gde se nalazi uklješteni nerv.

Jaki fleksori kuka

Pregibači kuka se nalaze na prednjem delu kukova i pomažu nam da se krećemo. Uzrok može biti produženo sedenje na poslu ili kod kuće.

Mogu izazvati bol u donjem delu leđa i kukovima. Lekar će emitovati fleksibilnost i verovatno savetovati rendgen, a lečenje uključuje terapiju sa fizioterapeutom i svakodnevno istezanje.

Prenela. O.M.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr/Zdravlje.Kurir.rs