Rizik od dijabetesa se povećava ako jedete nakon 17 časova: Evo do kojih zaključaka je došla nova studija
Istraživanja sugerišu da vreme kada jedemo može značajno uticati na naše zdravlje. Nova studija pokazuje da jedenje nakon određenog vremena u danu može povećati nivo šećera u krvi, čime se povećava rizik od razvoja dijabetesa.
Nova studija pokazala je da unos više od 45% dnevnih kalorija nakon 17 časova može povećati nivo glukoze u krvi, što negativno utiče na zdravlje, bez obzira na telesnu težinu ili masnoću osobe.
- Stalno visoki nivoi glukoze mogu povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, kao i povećati kardiovaskularni rizik zbog oštećenja krvnih sudova. Takođe, visok nivo glukoze može izazvati hroničnu upalu, koja pogoršava oštećenja na srcu i metabolizmu - objasnila je dr Diane Diaz Rizolo, autor studije.
Istraživanje, koje su sproveli Universitat Oberta de Catalunia (UOC) u Španiji i Univerzitet Kolumbija u SAD, obuhvatilo je 26 učesnika starosti između 50 i 70 godina koji su imali prekomernu težinu ili gojaznost i imali predijabetes ili dijabetes tipa 2.
Studija sugeriše da najveći unos kalorija treba da bude tokom dana
Istraživači su uporedili toleranciju na glukozu kod učesnika podeljenih u dve grupe.
Prva grupa, nazvana „rano jedu“, konzumirala je većinu kalorija pre kasnog popodneva, dok je druga grupa, „kasno jedu“, unosila 45% ili više svojih kalorija nakon 17 časova.
Obe grupe su jele istu količinu kalorija i sličnu hranu, ali u različitim vremenskim intervalima.
Učesnici su koristili mobilnu aplikaciju za praćenje obroka u realnom vremenu.
Glavni zaključak studije bio je da su oni koji su jeli kasnije imali lošiju toleranciju na glukozu, bez obzira na telesnu težinu ili sastav ishrane.
Takođe, imali su tendenciju da konzumiraju veće količine ugljenih hidrata i masti u popodnevnim i večernjim satima.
- Noću, sposobnost tela da metabolizuje glukozu je smanjena jer se lučenje insulina i osetljivost ćelija na ovaj hormon smanjuju zbog cirkadijalnog ritma koji reguliše centralni sat u mozgu, usklađen sa dnevnim satima - objasila je Rizolo.
- Do sada je personalizovana ishrana bila fokusirana na dva pitanja: koliko jesti i koju hranu odabrati. Međutim, ova studija postavlja novo pitanje koje je ključno za kardiometaboličku prevenciju: kada jesti?
Možda ste više izloženi riziku od dijabetesa tipa 2 ako:
- živite sa prekomernom težinom ili gojaznošću
- nemate zdravu ishranu
- imati porodičnu istoriju dijabetesa tipa 2
- uzimate lekove kao što su steroidi, duže vreme
- imate visok krvni pritisak
- imali gestacijski dijabetes tokom trudnoće
Ipak, naglašavaju da su potrebna dalja istraživanja kako bi se potvrdile ove preporuke. Dr Diana Diaz Rizolo takođe savetuje izbegavanje ultra-prerađene hrane, brze hrane i hrane bogate ugljenim hidratima, naročito tokom noći.
Nacionalna zdravstvena služba (NHS) ističe da zdravom ishranom, redovnim vežbanjem i postizanjem zdrave telesne težine možete smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Prenela: N.R.
Izvor: Mirror.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs
6 znakova depresije koje često zanemarujemo: Terapeutkinja otkriva kako da ih prepoznate na vreme