Slušaj vest

- Otkrili smo brojne direktne povezanosti između loših prehrambenih navika i karcinoma organa za varenje - objašnjava epidemiolog za ishranu Johanes Melaku.

Epidemiolog Zegeie Abebe i njegove kolege pregledali su istraživanja o vezama između ishrane i karcinoma gastrointestinalnog trakta, identifikujući 28 relevantnih studija za dalju analizu.

Iako su neka istraživanja pokazala kontradikcije, ukupni rezultati sugerišu da zdravi prehrambeni obrasci generalno smanjuju rizik od raka.

Neki članovi istog tima analizirali su podatke od 97.561 osobe i otkrili da su ljudi sa ishranom bogatom vlaknima i nezasićenim mastima imali manji rizik od razvoja kolorektalnog raka. Predviđa se da će ovaj tip raka uzeti 1,6 miliona života do 2040. godine.

 Apeluje se da je promena ishrane ključna u prevenciji

- S obzirom na sve veći broj karcinoma organa za varenje, poput raka creva, koji se dijagnostikuje širom sveta, posebno kod ljudi mlađih od 50 godina, vreme je da preduzmemo mere za zaštitu zdravlja probavnog sistema - objašnjava Melaku.

- Naše studije pokazuju da edukacija o ishrani i promocija zdravih prehrambenih navika mogu biti ključni faktori u smanjenju rizika od karcinoma gastrointestinalnog trakta i poboljšanju ishoda pacijenata.

shutterstock_1028139856.jpg
Edukacija o ishrani smanjuje rizik od karcinoma GI trakta. Foto: Shutterstock

Kao sistematski pregled opservacionih studija, ova analiza ne može da utvrdi uzrok i posledicu, ali na osnovu prethodnih istraživanja, tim sumnja da mehanizmi koji povezuju ishranu i rak uključuju procese upale i interakcije sa našim mikrobiomom.

Namirnice bogate antioksidansima, poput bobičastog voća, lisnatog povrća, badema, orašastih plodova, lanenog semena, kurkume, đumbira, belog luka, citrusa, masne ribe i šarenog povrća, imaju protivupalno dejstvo.

S druge strane, crveno meso, slatka pića i rafinisani ugljeni hidrati, kao što su beli hleb, imaju zapaljiv efekat i mogu povećati insulinsku rezistenciju.

 - Rezistencija na insulin povećava rizik od raka tako što aktivira insulinski faktor rasta 1, koji može podstaknuti rast i širenje raka u telu - pišu Abibi i tim.

Njihovi nalazi podržavaju globalne smernice za zdravu ishranu, potvrđujući prethodna istraživanja koja ukazuju da ishrane bogate nezdravom hranom i crvenim mesom štete zdravlju.

Dijete koje se fokusiraju na sveže voće i povrće, s druge strane, povezane su sa boljim zdravstvenim ishodima.

Zaključak

- Iako su naši rezultati obećavajući, potrebno je uraditi više posla sa većim fokusom na ishranu u kliničkim okruženjima koristeći nutritivne biomarkere kako bi se bolje razumela veza između ishrane i raka gastrointestinalnog trakta - kaže epidemiolog Ejmi Rejnolds.

rak-debelog-creva-pregeld-kod-lekara-shutterstock-2164557429.jpg
Različiti obrasci ishrane mogu uticati na rizik od razvoja karcinoma digestivnog trakta. Foto: Shutterstock

- Moramo da razumemo kako različiti obrasci ishrane mogu uticati na rizik od razvoja karcinoma digestivnog trakta. Takođe želimo da vidimo povećanje obrazovanja o zdravoj ishrani što bi moglo dovesti do boljih zdravstvenih ishoda za one koji su u riziku od karcinoma GI (svi organi koji čine probavni sistem).

Pro;itajte kojih 5 stvari specijalista za rak debelog creva nikada ne bi uradio: A ovo su simptomi koji ne slute na dobro

Prenela: N.R.

Izvor: Sciencealert.com/Zdravlje.Kurir.rs