2 namirnice mogu biti potencijalni okidač za rak: Nutricionista tvrdi: "Ukoliko ih izbegavate učinićete mnogo za svoje zdravlje"
Nikol Endruz, nutricionista specijalizovan za ishranu onkoloških pacijenata, upozorava na dva uobičajena proizvoda koja povećavaju rizik od raka i smatra da njihovo izbegavanje smanjuje rizik.
Ove namirnice, iako često prisutne u našoj ishrani, mogu ozbiljno ugroziti zdravlje.
Alkohol
Konzumacija alkohola ne samo da šteti zdravlju jetre, već i povećava rizik od raka dojke, usne šupljine, grla, jednjaka i debelog creva.
- Alkohol se u telu metabolizuje u acetaldehid, hemijsku supstancu koja je poznati kancerogen i može ozbiljno da ošteti DNK - rekla je Endruz u svom videu.
Osim alkohola, navodi da iz svakodnevne ishrane treba izbaciti prerađenu hranu.
- Prerađeno meso je povezano sa povećanim rizikom od raka debelog creva. Visoka temperatura koja se koristi u preradi može proizvesti kancerogena jedinjenja, dodatno povećavajući rizik od raka - rekla je ona.
Prerađena hrana
Visoko obrađena hrana bogata je hemijskim dodacima koji služe za poboljšanje ukusa i produženje roka trajanja, a što je neko češće jede, povećava se rizik od razvoja bilo koje vrste raka.
Stručnjaci smatraju da je problem što je prerađena hrana bogata šećerom, soli i mastima, a siromašna vitaminima i vlaknima, koja imaju zaštitnu ulogu za organizam.
Studija je analizirala dnevnike ishrane 105.000 odraslih i otkrila da ljudi čija se ishrana sastoji od 32 odsto prerađene hrane imaju 23 odsto veći rizik od razvoja bilo kog raka u narednih pet godina od onih čija se ishrana sastoji od prerađene hrane do 8 odsto.
Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Polovina nacije pati od alergije na ambroziju: Udruženje "Alergija i ja" najavila je nacionalni projekat za praćenje polena