Slušaj vest

Netolerancija na gluten može da izazove niz neprijatnih simptoma, od probavnih tegoba do umora i promena na koži. Međutim, da biste sa sigurnošću utvrdili da li je gluten uzrok vaših tegoba, neophodno je postaviti tačnu dijagnozu. U tu svrhu postoji nekoliko metoda testiranja, od jednostavnih seroloških analiza do genetskog testiranja i biopsije tankog creva.

Serološki testovi

Ovi testovi traže specifična antitela u krvi, kao što su anti-tTG (antitela na tkivnu transglutaminazu) i EMA (endomizijalna antitela). Kod nas na tržištu od pre par meseci se pojavio brzi test koji nam olakšava da kod kuće veoma bezbolno i bezbedno možete proveriti IgA antitela iz krvi.

Genetsko testiranje

Testiranje na HLA-DQ2 i HLA-DQ8 gene može da pomogne u isključivanju celijakije, jer je kod osoba sa celijakijom uvek pozitivna i genetika, s tim što obrnuto ne važi (neko može imati gen za celijakiju, a da nikada u toku života ne oboli).

laboratorija bakterije shutterstock_2149947783.jpg
Genetsko testiranje može da pomogne u isključivanju celijakije Foto: Shutterstock

Biopsija tankog creva

Ako serološki testovi pokažu pozitivan rezultat, može se uraditi biopsija tankog creva kako bi se potvrdila dijagnoza celijakije.

Ako se celijakija isključi, a simptomi i dalje postoje, može se razmotriti necelijačna osetljivost na gluten ili druga vrsta intolerancije na hranu.

Izvor: Alergijaija/Zdravlje.kurir.rs

Jednostavan test zdravlja: Izračunajte koliko dugo hrana putuje kroz vaša creva