Odnos struka i visine bolje predviđa oštećenja jetre od indeksa telesne mase: Važan korak ka ranom otkrivanju bolesti
Višak masnog tkiva meri se na različite načine, a nova studija pokazuje da je odnos između obima struka i visine bolji pokazatelj rizika od oštećenja jetre nego što je to indeks telesne mase (BMI). Ovaj odnos je jednostavan i lako dostupan alat koji može pomoći u ranom otkrivanju bolesti jetre kod mladih i odraslih.
U istraživanju je učestvovalo 6.464 osoba, uključujući decu, adolescente i odrasle, starosti između 12 i 80 godina, iz američkog nacionalnog istraživanja o zdravlju i ishrani (NHANES) sprovedenog u periodu od 2021. do 2023. godine. Svima je urađeno neinvazivno snimanje jetre pomoću metode tranzijentne elastografije, kojom se procenjuje rizik od masne jetre (steatoze) i oštećenja jetre (fibroze).
Rezultati su pokazali da je oko sedam odsto ispitanika imalo ozbiljnu fibrozu jetre, dok je oko pet odsto imalo cirozu. Više od četvrtine učesnika (26,1 odsto) sumnjalo se na masnu jetru, dok je tešku masnu jetru imalo manje od jedan odsto ispitanika.
Prethodna istraživanja su pokazala da je gojaznost, merenja BMI, povezana sa rizikom od masne jetre. Međutim, nove smernice ističu da BMI nije dovoljan za dijagnozu gojaznosti, te da treba koristiti i druge mere, kao što je upravo odnos struka i visine.
65 odsto ispitanika imalo je višak masnog tkiva
U poslednjoj studiji otkriveno je da je odnos obima struka i visine veoma precizan i pouzdan pokazatelj ukupne telesne masti, naročito masnoće u predelu stomaka, kako kod dece tako i kod mlađih odraslih osoba. Postavljene su tačne granice za normalnu, povišenu i prekomernu masu masnog tkiva, koje se koriste za procenu rizika od dijabetesa tip 2 i lomova kostiju.
Da li ove granice mogu da predvide i oštećenja jetre?
Istraživanje je pokazalo da je oko 20 odsto ispitanika imalo normalnu količinu masnog tkiva, 14 odsto je imalo povišenu količinu, dok je čak 65 odsto imalo višak masnog tkiva koji ukazuje na gojaznost. Kada su uzeti u obzir i drugi faktori, pokazalo se da osobe sa normalnim nivoom masnoće imaju značajno manji rizik od razvoja masne jetre, fibroze ili ciroze.
Nasuprot tome, osobe sa povišenom količinom masnog tkiva imale su veće šanse za ove bolesti, dok je kod onih sa viškom masnog tkiva rizik bio čak četiri puta veći za masnu jetru, kao i znatno veći za fibrozu i cirozu jetre.
Odnos struka i visine, kao i sama visoka masa masnog tkiva, bili su pouzdaniji pokazatelji rizika od masne jetre i oštećenja jetre nego što je to bila prekomerna težina ili gojaznost mereni BMI. U analizi su uzeti u obzir i drugi faktori poput starosti, pola, krvnog pritiska, ritma srca, obrazovanja, pušenja, fizičke aktivnosti i krvnih nalaza.
Izvor: News-medical.net/Zdravlje.Kurir.rs
Bolesti jetre sve češće pogađaju mlade. Infektolog upozorava na tihe simptome koje mnogi ignorišu
Svrab u predelu dojki: 13 mogućih uzroka koji nisu rak, ali ih ne treba ignorisati