Kada je gorušica razlog da se javite lekaru? Internista otkriva kuda vodi dugotrajno vraćanje kiseline
Povremena gorušica nakon obilnog obroka, začinjene hrane ili čaše vina mnogima je poznat osećaj. Ipak, kada se taj neprijatni osećaj pečenja iza grudne kosti javlja često, bez očiglednog uzroka, važno je da se ne ignoriše.
Iako mnogi simptome refluksa pokušavaju da ublaže promenom ishrane ili uz pomoć lekova koji se uzimaju na svoju ruku, stručnjaci upozoravaju da to nije uvek dovoljno - naročito ako gorušica traje duže i postaje hronična. Upravo u takvim slučajevima potrebno je da se obratite gastroenterologu, kaže na Instagramu mr sci. med. dr Aleksandra Pavlović, specijalista interne medicine sa bogatim kliničkim iskustvom u oblasti gastroenterohepatologije.
- Gorušica koja traje duže vremena, koja nije izazvana trenutno nekim jače začinjenim obrokom, alkoholom, kafom i slično, jeste razlog za javljanje gastroenterologu - naglašava doktorka.
U takvim slučajevima, kako objašnjava dr Pavlović, sprovodi se gastroskopski pregled - pregled jednjaka i želuca pomoću tanke sonde sa kamerom. Cilj je da se otkrije šta je uzrok pojave refluksa i da se pažljivo prate promene na sluzokoži završnog dela jednjaka.
- Kako sluzokoža jednjaka nema mehanizme da se brani od kiselog sadržaja, kao što se brani sluzokoža želuca, dugotrajno vraćanje kiselog želudačnog sadržaja u jednjak dovodi do promena na njegovoj sluzokoži - upozorava doktorka.
Te promene, dodaje ona, mogu da budu ozbiljne. Neke od njih su prekancerozne, a u najtežim slučajevima mogu da prerastu i u karcinom završnog dela jednjaka.
Zato, ukoliko osećaj gorušice traje duže, ne bi ga trebalo olako shvatati. Iako je reč o čestoj tegobi, ne znači da je uvek treba lečiti na svoju ruku. Pravovremeni pregled i dijagnostika mogu da spreče ozbiljnije komplikacije - i da sačuvaju zdravlje jednjaka.