Simptomi listerije koje ne smete ignorisati: Evo kako bi trebalo da čuvate hranu i izbegnete infekciju
Listerioza je bolest koju možete dobiti ako pojedete nešto zagađeno bakterijom listerija, a uobičajeni simptomi uključuju groznicu, glavobolju i dijareju.
Listerija može biti opasna ako ste trudni ili imate oslabljen imuni sistem i može se lečiti antibioticima, navodi se na portalu Klivlendske klinike.
Listerija može izazvati infekcije kao što je listerioza, koje mogu biti naročito opasne za osetljive grupe – uključujući bebe, decu i osobe sa oslabljenim imunitetom.
Na zvaničnom sajtu NHS-a objašnjeno je da se listerioza najčešće dobija konzumiranjem hrane kontaminirane bakterijom listerijom, ili kontaktom s osobom koja je zaražena – na primer, ako je pripremala hranu bez pranja ruku.
Simptomi listerioze
NHS navodi da listerioza može izazvati sledeće simptome, koji kod većine ljudi traju nekoliko dana. Ukoliko traju duže, savetuje se da što pre zakažete pregled kod lekara opšte prakse ili pozovete hitnu službu.
- visoka telesna temperatura
- bolovi u mišićima i zglobovima
- groznica i drhtavica
- mučnina ili povraćanje
- dijareja
- slabost, osečaj malaksalosti
Ako ste trudni, možete osetiti bolove u stomaku ili primetiti da se beba manje kreće nego obično. Bebe zaražene listerijom mogu delovati razdražljivo i jesti manje nego što je uobičajeno. Starije osobe takođe spadaju u rizičnu grupu, a rizik od težeg oblika bolesti raste s godinama.
Možda nećete imati sve ove simptome. Ako se listerija proširi van vašeg organa za varenje (invazivna listerioza), mogu se javiti dodatni, teži simptomi. Oni uključuju:
- zbunjenost
- gubitak ravnoteže
- ukočen vrat
- napadi (epileptični napadi)
Koja hrana može sadržati listeriju?
Hrana koja je podložnija zagađenju listerijom uključuje:
- suhomesnate proizvode, hladne nareze i viršle
- paštete i mesne namaze
- hladno dimljenu ribu, kao što je losos
- meke sireve, kao što su bri, kamerbert i keso fresko
- nepasterizovane mlečne proizvode, kao što su mleko, sir i sladoled (pasterizacija uništava bakterije)
- nepasterizovane voćne sokove, kao što je jabučni sok
- sirovo, neoprano voće i povrće (posebno dinja)
- klice povrća
- sirovi suši
Kako izbeći listeriozu?
Da biste izbegli ovu i slične infekcije, NHS savetuje da poštujete osnovne higijenske mere koje mnogi od nas već primenjuju:
- Čuvajte rashlađenu, gotovu hranu na niskoj temperaturi – proverite da li vam frižider pravilno radi i da li je podešen na temperaturu od 5°C ili niže
- Pojedite gotova jela u roku od četiri sata nakon što ih izvadite iz frižidera
- Hranu pojedite, skuvajte ili zamrznite pre isteka roka upotrebe
- Pridržavajte se uputstava za čuvanje na pakovanju i iskoristite otvorenu hranu u roku od dva dana (osim ako je drugačije naznačeno)
- Držite sirovu i gotovu hranu odvojeno
- Pratite uputstva za kuvanje sa pakovanja i obavezno zagrejte (uključujući i smrznuto povrće) dok ne postane potpuno vrelo
- Redovno perite ruke sapunom i vodom
Izvor: mirror.co.uk/my.clevelandclinic.org/Zdravlje.Kurir.rs
Da li imate stomačne tegobe zbog virusa ili trovanja hranom? Simptomi su slični, a evo kako da napravite razliku