PAZITE DA VAM UŽIVANJE NE PRESEDNE: 4 neprijatnosti koje vožnja bicikla može da izazove i kako da ih ublažite
Vožnja bicikla, bez obzira da li je u teretani ili u prirodi, nosi mnogo zdravstvenih benefita, ali i neprijatnosti, Foto: Shutterstock

Saveti zlata vredNI

PAZITE DA VAM UŽIVANJE NE PRESEDNE: 4 neprijatnosti koje vožnja bicikla može da izazove i kako da ih ublažite

Fitnes -

Bez obzira da li ste tek počeli sa vožnjom bicikla, ili iza sebe imate stotine pređenih kilometara, verovatno ste primetili neke od manje prijatnih efekata ove aktivnosti. Otkrivamo vam kako da ublažite neke od najčešćih neprijatnosti izazvanih vožnjom bicikla.

Vožnja bicikla, bez obzira da li je u teretani ili u prirodi, nosi mnogo zdravstvenih benefita. Na primer, studija objavljena u časopisu Medicina u avgustu 2019. godine utvrdila je da vožnja bicikla u zatvorenom prostoru poboljšava nivo krvnog pritiska, pravilno držanje tela, kao i aerobičnu sposobnost čoveka. Druga studija, objavljena u septembru 2021. godine u časopisu JAMA Internal Medicine otkrila je da osobama obolelim od dijabetesa vožnja bicikla može da produži životni vek, jer smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti.

Međutim, ljubitelji biciklizma znaju da ova aktivnost može takođe da izazove neke ne tako lepe efekte, a slede neki od najčešćih problema kao saveti kako da se reše.

Iritacija kože

Kombinacija trenja i vlage može da dovede do iritacije, kada dođe do trljanja kože o kožu, ali i o odeću. Formalno ovo zapaljensko oboljenje kože se zove intertrigo, a lekari navode da može da se desi u predelu prepona, u prevojima kože, i na unutrašnjem delu ruku.

Jedan od najčešćih uzroka ovakve iritacije kože jeste neadekvatan materijal sportske opreme, pogotovu šortseva ili majica. Osim toga, držanje samo jednog položaja prilikom vožnje zna da izazove ovaj problem pa je najbolje da menjate položaj, pomerajući se napred ili nazad na sicu, ili prebacujući težinu sa jedne na drugu stranu tela, a najbolje je da se povremeno nagnete napred kako biste podigli zadnjicu sa sica, bar na nekoliko sekundi.

Plikovi od sica

Još gore od iritacije kože može da bude pojava kvržica ili plikova na zadnjici ili unutrašnjem delu butina, koji se mogu javiti i početnicima ali i iskusnim vozačima. Iako ovaj problem može nastati samo od trenja, uzrok može biti i znoj koji se skuplja na korenima dlake, što dalje uzrokuje infekcije koje mogu biti male poput bubuljice ili velike poput plikova koji znaju da budu veoma bolni. Važno je da se i one najmanje tretiraju, jer i one mogu da se povećaju i pogoršaju od zanemarivanja i dalje vožnje. Najsigurniji lek jeste kupovina postavljenog biciklističkog šortsa, ali postoje i kreme koje smanjuju trenje pa samim tim i pojavu ovog problema. Ako ne možete da sačekate da se problem reši da biste ponovo seli na sic, savet je da na svakih 10 minuta ustanete kako biste smanjili pritisak na vašu zadnjicu. Ne morate da stajete sa vožnjom, već nekoliko minuta nastavite da vozite stojeći. Ako se problem ne reši za dan-dva, neophodno je da se javite lekaru kako bi vam prepisao adekvatnu kremu.

Utrnulost između nogu

Još jedna neprijatnost koja je veoma česta kod osoba koje vole vožnje na duge staze jeste utrnulost u genitalnom predelu, i češće se javlja kod žena. Studija objavljena 2021. godine u časopisu Sexual Medicine utvrdila je da biciklizam povećava rizik od nastanka mikro trauma genitalnog predela kod žena zbog pritiska na karlicu i delove oko polnog organa. Istraživači napominju da to dovodi ne samo do utrnulosti, već da može da ugrozi i seksualnu funkciju osobe. Ni muškarci nisu imuni na ovaj problem, jer prethodna istraživanja ukazuju na potencijalnu povezanost između utrnulosti izazvane vožnjom bicikla sa erektilnom disfunkcijom.

Kao i sa prethodna dva problema, i ovaj se može sprečiti korišćenjem postavljenog biciklističkog šortsa, čestim promenama položaja i povremenim stajanjem prilikom vožnje, ali i redovnim pauzama u vožnji.

Svrab

Ova vrsta problema može da se javi kod dosta sportova, posebno kod onih gde se konstantno ponavlja jedan pokret. Prilikom zagrevanja tela, dolazi do povećanog protoka krvi kroz telo, posebno kroz noge, kaže dr Lili Adelzadeh, dermatolog na kalifornijskom Berman Institutu za kožu. Prilikom proširenja kapilara sve više krvi ulazi u mišiće, što može da dovede do zagrevanja nerava. Pa tako, iako vama izgleda kao svrab, to što osećate je reakcija nerava, smatra doktorka.

Još jedan faktor može bit i alergijska reakcija na detrdžent za veš ili sapun, s obzirom da povećano znojenje izaziva proširenje pora na koži. To može da bude problematično ako proizvodi koje koristite za pranje veša imaju jak miris, koji je glavni krivac za kontaktni dermatitis, pa ono što osećate nije svrab nego reakcija nerava na stimulans, kaže dr Adelzadeh.

Što duže vozite bicikl, ovaj problem će se ređe dešavati, i vremenom će nestati. Uslovljavanje kadriovaskularnog sistema putem redovne vožnje znači da ćete optimizirati regulaciju krvotoka i nerava, pa će se ređe dešavati ovakvi problem. Ali za svaki slučaj, ipak pređite na neki deterdžent za veš bez mirisa.

Kuririr.rs / Everyday health

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track