STUDIJA KOJA JE TRAJALA 11 GODINA POTVRDILA: Održavanje kondicije značajno smanjuje razvoj aritmije i moždanog udara

VEŽBANJE ZDRAVLJE ČUVA

STUDIJA KOJA JE TRAJALA 11 GODINA POTVRDILA: Održavanje kondicije značajno smanjuje razvoj aritmije i moždanog udara

Fitnes -

Osobe koje su fizički spremnije imaju manju verovatnoću od dobijanja atrijalne fibrilacije i moždanog udrara, nalazi su najnovije studije sprovedene sa ciljem utvrđivanja povezanosti između fizičke spreme čoveka i razvoja atrijalne fibrilacije, srčanog oboljenja kojeg karakteriše nepravilni rad srca.

Atrijalna fibrilacija je najčešći poremećaj srčanog ritma, koji pogađa više od 40 miliona ljudi širom sveta. Procenjuje se da svaki treći Evropljanin tokom života razvije ovo oboljenje, a pacijenti sa ovim stanjem imaju pet puta povećan rizik od pojave moždanog udara.

Tokom studije 15.450 ispitanika, koji nisu bolovali od atrijalne fibrilacije, pristali su na redovno mesečno testiranje na traci za trčanje u periodu od 2003. do 2012. godine. Prosečna starost ispitanika je bila 55 godina, a 59% njih su bili muškarci. Kondicija ispitanika je utvrđena korišćenjem Brusovog protokola, gde se od učesnika traži da hodaju sve brže i sve strmijim usponom, u uzastopnim fazama od po tri minuta. Na kraju, njihova kondicija ustanovljena prema stopi potrošnje energije koju su učesnici postigli, a izražena u metaboličkim ekvivalentima (MET).

Autor studije dr Shih-Hsien Sung sa tajvanskog Nacionalnog univerziteta Jang Ming Čiao Tung u Tajpeju istakao je da “nalazi ove studije, koja je imala objektivno merenje kondicije tokom duže od 11 godina, pokazali da održavanje kondicije može da pomogne u sprečavanju atrijalne fibrilacije i moždanog udara" prenosi Science Daily.

Za svako povećanje od jednog metaboličkog ekvivalenta mogućnost od pojave atrijalne fibrilacije niža je za 8%
Za svako povećanje od jednog metaboličkog ekvivalenta mogućnost od pojave atrijalne fibrilacije niža je za 8%foto: Zorana Jevtić

Održavajte kondiciju, makar i u najblažem obliku

Učesnici su podeljeni u tri nivoa fizičke spremnosti prema metaboličkim ekvivalentima postignutim tokom testa na traci za trčanje: nizak (manje od 8,57 MET), srednji (8,57 do 10,72) i visok (više od 10,72). Njihovo zdravstveno stanje je redovno praćeno zbog prvih znaka pojave bolesti, a istraživači su pokušali da ustanove povezanost između fitnesa i atrijalne fibrilacije, moždanog udara i velikih neželjenih kardiovaskularnih događaja (MACE= kombinacija moždanog udara, infarkta miokarda i smrtnog ishoda) nakon što su u obzir uzeli sve faktore koji bi mogli da utiču kao što su starost, pol, nivo holesterola, funkcija bubrega, prethodni moždani udar, hipertenzija i prepisana terapija. Verovatnoća da se atrijalna fibrilacija neće pojaviti u periodu od pet godina je bila 97,1% niži nivo spremnosti, 98,4% za srednji i 98,4% za najviši nivo fizičke spremnosti. Nakon 137 meseci, ustanovljeno je da je samo 515 učesnika (3,3%) razvilo atrijalnu fibrilaciju.

Rezultati istraživanja predstavljeni na ovogodišnjem Kongersu Evropskog kardiološkog udruženja održanog u Amsterdamu i pokazali su da je za svako povećanje od jednog metaboličkog ekvivalenta mogućnost od pojave atrijalne fibrilacije niža za 8%, za pojavu moždanog udara za 12%, a čak 14% za rizik od pojave velikog kardiovaskularnog događaja kao što je MACE, što dokazuje da je održavanje kondicije, pa makar i u najblažem obliku, važno za zdravlje svakog čoveka.

(kurir.rs/Science Daily)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track