5 trikova uz koje ćete biti fizički aktivni svaki dan: Popravićete raspoloženje i biti fit do leta
Foto: Shutterstock

zdravlje na prvom mestu

5 trikova uz koje ćete biti fizički aktivni svaki dan: Popravićete raspoloženje i biti fit do leta

Fitnes -

Mnogi od nas bi voleli da redovno treniraju, ali izgleda gotovo nemoguće pronaći slobodno vreme za vežbanje. Osim toga, ponekad nas dosta dnevnih obaveza toliko iscrpi da nemamo volje ni energije da nakon posla odemo do teretane. Evo kako sport može da postane deo vašeg života čak i ako ste prezauzeti.

Stručnjaci preporučuju da vežbamo tri puta nedeljno, ne samo da bismo održali težinu, već i zbog zdravlja. Naročito posle 40. godine naš metabolizam se usporava i dolazi do hormonalnih promena koje mogu rezultirati nagomilavanjem viška kilograma. Vežbanje je neophodno u svakom uzrastu, a posebno je važno da ovaj aspekt zdravog života ne zanemarimo u zrelim godinama.

Međutim, kao što bi vaš cilj trebalo da bude da usvojite zdrave navike u ishrani, a ne da primenjujete brzu dijetu – isto važi i za vežbanje. Stručnjaci se slažu da kretanje treba što više da postane deo naše svakodnevice. Dakle, osim da lift zamenimo stepenicama, šta drugo možemo da uradimo? Ako želite da budete aktivniji, evo jednostavnih načina da uključite vežbu u svoj život.

Vežbajte na poslu

Većina nas provede više od osam sati sedeći, a veliki deo se „odradi“ na poslu. Zato je važno da pravite redovne pauze i uradite nekoliko vežbi istezanja. Ovakva praksa će pomoći vašim leđima i vratu, ali ćete moći i da se bolje koncentrišete na poslu. Svakog sata ustanite i prošetajte kratko, ali brzo ili istegnite vrat i kičmu. Ako je moguće, napravite pauzu za ručak na otvorenom umesto da sedite još 30 minuta, kombinujte obrok sa laganom šetnjom.

hodanje uz stepenice, stepenice, vežbanje
foto: Shutterstock

Uvek birajte kretanje

Odlučite se za stepenice umesto za liftove ili pokretne stepenice. Jednom kada vam ovo postane navika, nećete ni primetiti da zapravo vežbate. Na ovaj način možete slobodno preskočiti steper u teretani. Takođe, razmislite da li možete da pešačite do svog odredišta umesto da vozite ili koristite javni prevoz – ili da pešačite barem deo puta. Ovo je posebno izvodljivo sada u toplijem delu godine, kada je hodanje često prijatnije od vožnje u zagušljivom autobusu ili stresne vožnje kroz gradski saobraćaj.

Vaš dom kao fitnes studio

Neki kućni poslovi su sami po sebi oblik vežbanja, ali možete dodati i više kretanja zadacima koji su statičniji – plesati dok kuvate ručak i izvoditi vežbe istezanja dok vešate i savijate veš. U tom smislu, radovi u bašti su takođe odlični. Budite kreativni i vaš dom će se transformisati u vaš lični fitnes studio.

sređivanje stana, sređivanje kuće, čišćenje, pevanje
foto: Shutterstock

Brzi trening u kupatilu

Možete da vežbate čak i dok perete zube – napravite nekoliko čučnjeva ili se ljuljajte napred-nazad, menjajući centar ravnoteže na prednji, a zatim na zadnji deo stopala. Ovako blagi zamah posebno aktivira mišiće nogu, a ovu mikro vežbu možete da izvodite kada nešto čekate – na primer u kasi ili dok čekate tramvaj.

Koristite drugačije mobilni telefon

Verovatno biste se iznenadili kada biste shvatili koliko minuta dnevno provodimo sedeći i gledajući u ekrane. Umesto toga, možete uzeti slušalice i otići u šetnju, voziti se biciklom ili rolerima, a istovremeno slušati omiljenu muziku, onlajn predavanje ili podkast koji ne zahteva da gledate u ekran.

Prenela: O.M.

(izvor: Žena Net/Zdravlje Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track