Treba li vežbati i na vrućinama: U obzir dolaze ove vrste treninga uz laganu hranu i hidrataciju
Foto: Shutterstock

saveti trenera

Treba li vežbati i na vrućinama: U obzir dolaze ove vrste treninga uz laganu hranu i hidrataciju

Fitnes -

Kakva treba da bude fizička aktivnost u letnjim mesecima, da li vežbati ujutru ili uveče i koliko je bitna hidratacija – pitanja su koja muče sve one koji vole da ostanu aktivni i tokom vrelih talasa. Evo kako je najbolje održavati fizičku aktivnost tokom vrelih dana.

Mnogima vežbanje, pa i bilo kakva fizička aktivnost, ne prija kada su temperature visoke. U kom periodu dana je najbolje vežbati tokom letnjih meseci?

- Sve zavisi od toga šta kome odgovara. Ljudi koji vole da ustaju ranije, definitivno treba da vežbaju ujutru, pre temperaturnih pikova, koji počinju oko devet ujutru i traju do kasnog popodneva - rekao je trener Milan Čedić za RTS.

Izbor mesta i vremena za vežbanje

Ističe da je važan i način ishrane, da se leti unosi lagana hrana sa manje kalorija, a više se krećemo, pa je teže napraviti neku formu.

- Treba slušati svoje telo, pratiti pritisak i temperaturu vazduha. Intenzitet i obim vežbanja treba prilagoditi uslovima. Letnji vremenski period dobar je za održavanje forme. Brza šetnja, joga, lagano trčanje… - rekao je trener.

Vežbanje
foto: Shutterstock

Vežbanje i starosna granica

Takođe, napominje Čedić, ne treba preterivati sa intenzitetom treninga.

- Trening treba da bude baziran na trenutnim telesnim sposobnostima. Godine nisu ograničavajući faktor, ali ne treba preterivati sa intenzitetom.

Mehanizmi termoregulacije organizma su na višem nivou tokom letnjeg perioda, pojačano je znojenje, pa treba pre treninga popiti oko pola litra vode. Takođe treba piti po par gutljaja tečnosti tokom vežbanja.

- Pre treninga treba uzeti složene ugljene hidrate koji će se lagano apsorbovati tokom treninga u telu, a davaće nam energiju. To mogu da budu ovsena kaša, banane i med u kombinaciji, orašasti plodovi, i količina hrane koja ne treba da bude jaka i obimna - kaže Čedić.

Prenela: O.M.

(izvor: rts.rs/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track